Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgické obory 1 (UZM / 2HRP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 2HRP1 - Chirurgické obory 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíle:Seznámit studenty se základy oboru chirurgie. Prevenci, diagnostikou, klinickou symptomatologií a léčbou chirurgických onemocnění v rámci všeobecné chirurgie a chirurgie nástavbových oborů s důrazem na úlohu zobrazovacích metod. Prognózou chirurgických onemocnění, trvalými následky a významem rehabilitace v rámci komplexní péče.Obsah přednášek a cvičení:1. Historie chirurgie. Chirurgické obory. Chirurgická zařízení. Základní chirurgické výkony.2. Asepse a antisepse. Desinfekce, sterilizace. Rány, jejich charakteristiky, příznaky. První pomoc a definitivní ošetření. Hojení a komplikace.3. Chirurgické záněty. Druhy zánětů, jejich charakteristiky. Příznaky místní a celkové.Prevence, léčba - konzervativní a chirugická.4. Předoperační příprava: informovaný souhlas nemocného, somatická a psychická příprava.5. Pooperační péče, chirurgická dietetika, pooperační komplikace, jejich prevence a léčení.Symptomatologie závažných změn zdravotního stavu u chirurgických pacientů.Standardní, intenzivní a resuscitační péče.6. Pooperační komplikace - jejich prevence, diagnostika a léčba.Kardiopulmonální resuscitace. Šokové stavy - diagnostika a léčba.7. Nádory: definice, druhy nádorů, jejich klasifikace, stadia nádorových onemocnění. Komplexní léčba.8. Chirurgické výkony u nádorových onemocnění - diagnostické a léčebné. Paliativní a radikální.9. Chirurgická onemocnění jícnu, žaludku a duodena. Zobrazovací metody - algoritmy, nejčastější patologické nálezy.10. Chirurgická onemocnění jícnu, žaludku a duodena. Druhy operačních postupůa jejich rtg. obraz, komplikace.11. Chirurgická onemocnění tenkého střeva. Zobrazovací metody - algoritmy,nejčastější patologické nálezy.12. Chirurgická onemocění tlustého střeva a rekta. Druhy operačních postupů a jejichrtg. obraz, komplikace.13. Pooperační stavy a zásady při jejich zobrazování - obecně.Specifika při vyšetřování pacientů v kritickém stavu - skiagrafie, USG, CT.14. Chirurgie retroperitonea - druhy operací. Zobrazovací postupy v diagnosticea pooperačních stavech.

Získané způsobilosti

Student zná základy oboru chirurgie, traumatologie nástavbových oborů, prevenci, diagnostiku, klinickou symptomatologii; předoperační přípravu, operační postupy, pooperační komplikace a jejich léčbu s důrazem na úlohu zobrazovacích metod; zná zobrazovací postupy - algoritmy v diagnostice pooperační stavy a zásady při jejich zobrazování - obecně; zná specifika při vyšetřování pacientů v kritickém stavu - skiagrafie, USG, CT.

Literatura

Zeman M.:. Chirurgická propedeutika. Grada, Praha, 2000. ISBN 80-7169-705-2.nullHájek M.:. Chirurgie pro praktického lékaře. Grada Publishing, Praha, 1995. ISBN 80-7169-108-9.Müller M. a kol.:. Chirurgie pro studium a praxi. Goldstein, Praha, 1997. ISBN 80-86094-10-3.Ferko A. a spol.:. Chirurgie v kostce. Grada Publishing, Praha, 2002. ISBN 80-247-230-4.Dostalík,J.:. Laparoskopická kolorektální chirurgie. Presstepmus, 2004. Lawrence W. Way a kol.:. Současná chirurgická diagnostika a léčba. Grada Publishing, Praha, 1998. ISBN 80-7169-397-9.

Požadavky

Povinná 90 % docházka, aktivita v praktických cvičeních, konzultace. Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné zvládnutí písemného testu.

Garant

doc. MUDr. Jan Dostalík, CSc.

Vyučující

MUDr. Petra GuňkováMUDr. Otakar Kubala, Ph.D.MUDr. Miloslav Mazur, Ph.D.MUDr. Petra GuňkováMUDr. Otakar Kubala, Ph.D.MUDr. Miloslav Mazur, Ph.D.