Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové zpracování obrazových dat (UZM / 2ZORK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 2ZORK - Počítačové zpracování obrazových dat, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie. Fyziologie vidění. Digitální a analogový signál. Binární soustava a digitalizace. Reprezentace obrazu v počítači.2. Barevné modely RGB, CMY, HSV. Grafické obrazové formáty. Ztrátová aneztrátová komprese. Redukce barevné škály.3. Průměr, vážený průměr, lineární interpolace. Rozostřování a ostření obrazu.Odstraňování šumu.4. Vyhledávací tabulka a histogram. Škálování obrazu. Bilineární a bikubickáinterpolace.5. Princip 3D vidění. Reprezentace 3D dat. Princip CT 1.generace.5. Práce s grafickým hardwarem (Digitální fotoaparát, scanner) a softwarem (Gimp)6. Práce s grafickým hardwarem (Digitální fotoaparát, scanner) a softwarem (Gimp)7. Práce s grafickým hardwarem (Digitální fotoaparát, scanner) a softwarem (Gimp)

Získané způsobilosti

Znalost formalizace barev a základních barevných modelů PG.Aplikace konvolučních metod při zpracování rastrového obrazu.Demonstrace a popis projevů diskretizační chyby v PG.Popis základních myšlenek grafické komprese.Základy práce s grafikou v MS Office.Základy práce s grafickým editorem GIMP.Tvorba 3D stereoskopického snímku metodou anaglyf.

Literatura

ŽÁRA, J., SOCHOR, J., BENEŠ, B., FELKEL, P. Moderní počítačová grafika. Computer Press, Brno, 2004. ISBN 80-251-0454-0.FERKO, A., RUŽICKÝ, E. Počítačová grafika a spracovanie obrazu. Sapientia, Bratislava, 1995. ISBN 80-967180-2-9.SKALA,V. Světlo, barvy a barevné systémy v počítačové grafice. Academia, Praha, 1993. ISBN 80-200-0463-7.KOLCUN,A. Základy počítačovej grafiky. Učebné texty. Ostrava, 2006.

Požadavky

Písemný test, semestrální práce.

Garant

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.

Vyučující

Mgr. Alexej Kolcun, CSc.