Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chirurgické obory 2 (UZM / 3HRK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 3HRK2 - Chirurgické obory 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ileozní stavy - obecně, příčiny, klinický obraz. Zobrazovací postupy, specifika při vyšetřování.2. Břišní kýly, náhlé příhody břišní. Výběr zobrazovacích postupů, diagnostika, léčba.3. Chirurgická onemocnění jater a žlučových cest. Výběr zobrazovacích postupů, diagnostika, léčba.4. Chirurgická onemocnění slinivky břišní a sleziny. Výběr zobrazovacích postupů, diagnostika, léčba.5. Chirurgie hrudníku - zánětlivá a nádorová onemocnění, léčebné výkony hrudních onemocnění (punkce, drenáž, operativní léčba). Poranění hrudníku zavřená, otevřená, pneumotorax.Výběr zobrazovacích postupů, diagnostika, léčba.6. Chirurgie hlavy a páteře, krku - vrozené vady. Nádorová a zánětlivá onemocnění, tracheostomie, koniotomie. Náplň neurochirurgie. Kraniocerebrální poranění, poranění páteře a míchy,péče o paraplegiky.7. Chirurgická onemocnění prsní žlázy, plastická chirurgie, endokrinochirurgie (štítná žláza, příštítná tělíska, nadledviny). Výběr zobrazovacích postupů, diagnostika, léčba.8. Kardiochirurgie - základní patologie, operační postupy. Algoritmus zobrazovacích postupů, pooperační stavy.9. Cévní chirurgie (tepenného systému, žil, TEN). Úloha zobrazovacích metod před operací i během výkonu.10. Dětská chirurgie břicha - základní chirurgická onemocnění podle věkových skupin.Diagnostika, operační postupy, úloha zobrazovacích metod.11. Dětská traumatologie - specifika poranění v dětském věku, operační postupy, léčba.Zobrazovací metody a jejich algoritmus v dětském, věku.12. Rekonstrukční a plastická chirurgie, replantace, mikrochirurgie. Problematika popálenin. Transplantace - kožní a orgánové. Úloha zobrazovacích metod.13. Urologie - vyšetřovací metody, zánětlivá a nádorová onemocnění. Urolithiaza. Problematika močových infekcí. Komplexní léčba urologických onemocnění.Zobrazovací metody v diagnostice i pooperačním sledování14. Miniinvazivní chirurgie, laparoskopické operační postupy.Úoha zobrazovacích metod

Získané způsobilosti

Student zvládá teoretické základy obecné a speciální chirurgie, diagnostiku, léčbu, operační postupya možné pooperační komplikace především z hlediska zobrazovacích metod; zná diagnostické a klinické symptomatologie; zná primární a sekundární prevenci; seznámí se s moderními zobrazovacími metodami v diagnostice i pooperačním sledování; zná úlohu zobrazovacích metod.

Literatura

Kopecký, J., Klus, I. Chirurgie I. ZSF OU, Ostrava, 2003. ISBN 80-7042-343-9.Müller, M. a kol. Chirurgie pro studium a praxi. Goldstein, Praha, 1997. Ferko, A. a kol. Chirurgie v kostce. Grada, Praha, 2002. ISBN 80-247-0230-4.Dostalík,J. Laparoskopická kolorektální chirurgie. Presstempus, 2004. Zeman, M. a kol. Speciální chirurgie. Galén, 2001. ISBN 80-7262-093-2.Lawrence W. Way a kol. Současná chirurgická diagnostika a léčba I., II. Grada, 1998. ISBN 80-7169-397-9.

Požadavky

Na závěr semestru student absolvuje zápočtová test ( 30 ptázek, 80% úspěšnost). Do průběhu semestru mohou být zařazeny 2 - průběžné testy s 25 otázkami a 75% úspěšnosti. Student zpracuje v průběhu semestru dvě seminární práce: min.3 strany formátu A4 normotextu zpracované na počítači.

Garant

doc. MUDr. Jan Dostalík, CSc.

Vyučující

MUDr. Petra GuňkováMUDr. Petra Guňková