Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět RTG diagnostika v traumatologii (UZM / 4FTRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / 4FTRP - RTG diagnostika v traumatologii, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Organizace úrazové péče v ČR, seznámení s provozem haly urgentního příjmu a specifickými ošetřovatelskými postupy v urgentní medicíně..2 RTG diagnostika zlomenin, demonstrace RTG dokumentace, čtení snímků.3 Rozdělení zlomenin, demonstrace RTG dokumentace.4 Hojení zlomenin, demonstrace RTG dokumentace.5 Léčba zlomenin - sádrový obvaz, osteosyntéza - jejich zobrazení na RTG snímku.6 Vnitřní osteosyntéza, instrumentárium.7 Zevní osteosyntéza, instrumentárium, specifikace snímkování.8 Diagnostika poranění břicha, zhotovení PS břicha akutně nemocným pacientům.9 Poranění parenchymatózních orgánů a jejich diagnostika včetně ultrasonografie pojízdným USG přístrojem - demonstrace.10 Poranění dutých orgánů a jejich diagnostika a léčba.11 Poranění hrudníku - diagnostika a léčba, demonstrace RTG dokumentace.12 Cévní trauma a intervenční radiologie, demonstrace RTG dokumentace.13 Intervenční sonografie v léčbě poúrazových komplikací.14 Poranění CNS a páteře - diagnostika a léčba, demonstrace RTG dokumentace.

Získané způsobilosti

Student - je seznámen s problematikou zlomenin končetinového i osového skeletu, - získá přehled požadovaných běžných i speciálních projekcí při klasickém skiagrafickém vyšetření, - je informován o současných terapeutických postupech, - chápe základní diagnostické algoritmy při vyšetřování dutinových poranění a polytraumatizovaných pacientů- seznámí se s provozem RTG vyšetřovny akutního traumatologického příjmu a s požadavky na práci RA na operačním sále.

Literatura

Spáčil, J., Karetová, D., Chochola, M. Angiologie. axdorf, Praha, 2010. ISBN 978-80-7345-236-0.Tichý, M. Funkční diagnostika pohybového aparátu. Triton, Praha, 2000. ISBN 80-7254-022-X.Zeman, M., Krška, Z. a kol. Chirurgická propedeutika. Krška, Z. a kol. Techniky a technologie v chirurgických oborech. Praha Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3815-4.Žvak, I., Brožík, J., Ferko, A. Traumatologie ve schématech a RTG obrazech. Grada, Praha, 2006. ISBN 80-247-1347-0.

Požadavky

Účast na přednáškách a cvičeních 90%. Zápočet - test - 75% úspěšnost.

Garant

doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc.MUDr. Leoš Pleva