Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Angiografie a intervenční radiologie (UZM / AGIRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / AGIRA - Angiografie a intervenční radiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Instrumentace při invazivních výkonech, zásady manipulace se sterilním materiálem.Instrumentárium pro angiografii a intervenční radiologii. Stenty, stentgrafty. Embolizační materiály.Specifické ošetřovatelské postupy při intervenčních radiologických výkonech.Technické podmínky pro provádění angiologického zobrazování, zobrazovací režimy a možnosti záznamu, parametry ovlivňující kvalitu obrazu, radiační zátěž pacientů a zdravotnického personálu, radiační ochrana.Přístupové cesty pro angiografická vyšetření, strategie vyšetřovacích postupů, rizika a komplikace výkonů, příprava k vyšetření a ošetření po výkonu, základní laboratorní údaje a jejich význam.Intervenční výkony na supraaortálních a mozkových tepnách.Intervenční výkony na viscerálních cévách.Intraarteriální chemo-emboliazce, vasopresory při krvácení do GIT, intervence na renálních tepnách.Intervenční výkony na tepnách pánevních a periferních tepnách. Stenty, trombolýza, embolizace.Intervenční výkony na centrálních a periferních žilách. Stenty, trombolýza, TIPS.Angiokardiografie a koronarografie, invazivní kardiologie.Nevaskulární intervence na žlučových cestách.Nevaskulární intervence na zažívací trubici.Nevaskulární intervence na páteři a nervovém systému.Punkční a drenážní výkony naváděné pod CT a USG kontrolou.Cvičení:Angiografický systém a postprocessing obrazu - 2 hod.Příprava pacienta k intervenčnímu výkonu - 1 hod.Přístupové cesty k invervenčním výkonům - 1 hod.Instrumentace při invazivních výkonech - 2 hod.

Získané způsobilosti

Student zná zobrazovací postupy v angiologii, zná strategie vyšetřovacích postupů a rizika při vyšetření mozkových tepen, periferním a centrálním tepenným řečištěm, srdce a při vyšetření žilního systému. Zná cévní i necévní intervenční metody a umí asistenci při jejich provádění.

Literatura

Krajina, A. Intervenční radiologie: miniinvazivní terapie. Hradec Králové: Olga Čermáková, 2005. ISBN 80-86703-08-8.Ferda, J. CT angiografie. Galén, 2004. Krajina A., Peregrin J. a kol. Intervenční radiologie, miniinvazivní terapie-vybrané kapitoly. Hradec Králové, 2005. ISBN 80-86703-08-8.Válek, V. a kol. Moderní diagnostické metody IV. díl Instrumentárium k intervenčním výkonům. IDVPZ Brno, 2000. ISBN 80-7262-281-1.Procházka, V., Cizek, V. a kol. Vaskulární diagnostika a invervenční výkony, nakl. Maxdor Jessenius, 2012. ISBN ana.Novotný J. Přínos postprocesingových metod vycházejících ze spirálního CT k diagnostice a léčbě cévního systému. Lindnerova 108/5,77900 Olomouc, 2008. ISBN 978-80_244_1930-5.

Požadavky

80% účast na přednáškáchpísemné testy v průběhu semestru (75% úspěšnost)ústní zkouška

Garant

prof. MUDr. Josef Nekula, CSc.

Vyučující

MUDr. Daniel CzernýMUDr. Václav Procházka, Ph.D.MUDr. Václav Procházka, Ph.D.