Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PET/CT (UZM / PCTLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / PCTLF - PET/CT, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jedná se o hybridní zobrazování, kde jsou v jednom přístroji integrovány pozitronová emisní tomografie (PET) a výpočetní tomografie (CT). Fúze obrazů obou integrovaných modalit umožní získat při jediném vyšetření funkční informace (PET, "molecular imaging")) a informace morfologické (CT). Seznámení s technickými principy PET/CT a jejími indikacemi (onkologie, detekce zánětů, kardiologie, neurologie).Praktická cvičení (8 blok cv. (20 st.)):1. Demonstrace PET/CT přístroje/FN Olomouc/.2. Indikace v onkologii, staging,restaging, detekce vzdálených metastáz.3. Prezentace základních obrazů v onkologii.4. Neonkologické indikace.Kardiologie.záněty, neurologie.Seminář (8 blok sm. (20 st.)):1. Fyzikální principy PET, radiofarmaka, přístroje.2. Princip detekce funkčních změn, molekulární zobrazování, PET/CT přístroje.3. Postup při vyšetřování,příprava pacienta, indikace k vyšetření.4. Korelace PET/CT s ostatními ZM, cena vyšetření, validita.

Získané způsobilosti

Student má znalosti nejmodernějších zobrazovacích metod, zejména jejich význam pro onkologii.

Literatura

Votrubová J. Klinické PET a PET/CT. Galén 2009, 207 stran. ISBN 80-7262-619-1. Kupka K., KubinyiJ., Šámal M. Nukleární medkcína. 1. vyd. (Praha: P3K, c2007. 185,xiv s. ISBN 978-80-903584-9-2. Kraft Ol, Pekárek J. Radiofarmaka. Lékařská fakulta Ostravské univerzity 2012, 97 stran, ISBN 978-80-7464-183-1.

Požadavky

Požadavky na studenta: - znát základní problematiku nukleární medicíny a radiologie.Požadavky k zápočtu: - písemná forma zápočtu, požadovány základní fakta,podrobněji jen onkologické indikace.

Garant

MUDr. Otakar Kraft, Ph.D., MBAprof. MUDr. Josef Nekula, CSc.

Vyučující

MUDr. Otakar Kraft, Ph.D., MBA