Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní principy diagnostických metod (UZM / PDMIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / PDMIK - Základní principy diagnostických metod, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Př:1. Zobrazovací metody v intenzivní péči - radiografie, ultrasonografie na pokoji nebo na sále2. Výpočetní tomografie a magnetická rezonanc - indikace, kontraindikace3. Intervenční radiologie - možnosti v urgentní medicíně4. Diagnostické metody kardiovaskulárního systému5. Diagnostické metody respiračního systému6. Diagnostické metody nervového systémuCv:1.Možnosti využití mobilních radiologických přístrojů v podmínkách intenzivní péče2. Výpočetní tomografie v diagnostice akutních stavů, příprava pacienta na vyšetření, demonstrace přístrojů3. Magnetická rezonance v diagnostice akutních stavů, příprava pacienta na vyšetření, demonstrace přistrojů4. Digitální subtrakční angiografie v diagnostice akultních stavů, příprava pacienta před výkonem a ošetřovatelská péče po výkonu5. Možnosti intervenční léčby koronárních tepen, ošetřovatelská péče po výkonu6. Možnosti intervenční léčby cévních mozkových příhod7. Endovaskulární léčba poranění cév, embolizace intrakraniálních aneurysmat8. Onemocnění hrudní a břišné aorty, implantace stentgraftů, příprava a péče po výkonu

Získané způsobilosti

Předmět je možné absolvovat v průběhu zahraniční stáže nebo stáže na jiných klinických pracoviších fakultních nemocnic, kde jsou realizována diagnostická vyšetření v rozsahu náplně předmětu, za podmínek splnění časové dotace praktické výuky, doplnění informací v rámci samostudia a splnění testu.

Literatura

Novotný J. Přínos postprocesingových metod vycházejících ze spirálního CT k diagnostice a léčbě cévního systému. Lindnerova 108/5,77900 Olomouc, 2008. ISBN 978-80_244_1930-5.Švec, J., Chmelová, J., Korhelík, K. Radioekologie pro bakaláře - distanční text. Nekula, J, Heřman, M. , Vomáčka, J., Köcher, M. Radiologie. UP Olomouc, 2005. ISBN 80-244-1011-7.Procházka, V., Čížek, V. Vaskulární diagnostika a intervenční výkony, Maxdorf Praha, 2012, ISBN 978-80-7345-284-1. Nekula, J., Chmelová, J. Vybrané kapitoly z konvenční radiologie - distanční text. CHMELOVÁ, J., GLACOVÁ, H., JONSZTA, T., CHMELA J. Základy ultrasonografie pro radiologické asistenty. OU ZSF Ostrava, 2006. Vomáčka, J., Nekula, J., Kozák, J. Zobrazovací metody pro radiologické asistenty, 1. vyd. UP Olomouc,2012, ISBN 978-80-244-3126-0.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:80% účast na přednáškách75% úspěšnost - test

Garant

prof. MUDr. Josef Nekula, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Karol Korhelík, Ph.D.prof. MUDr. Josef Nekula, CSc.Ing. Mgr. Karol Korhelík, Ph.D.prof. MUDr. Josef Nekula, CSc.Mgr. Mária Šamajová