Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radionuklidové vyšetřovací metody (UZM / RADNU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / RADNU - Radionuklidové vyšetřovací metody, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický přehled, základní pojmy, definice a náplň oborunukleární medicína.2. Základy radiační ochrany.3. Fyzikálně - technické základy vyšetření v nukleární medicíně,radionuklidy a jejich vlastnosti, interakce záření s hmotou, principyměření radioaktivity, základní přístrojové vybavení pro NM -detektory záření, scintilační kamera, tomografická scintigrafieSPECT.4.Pozitronová emisné tomografie5. Základy radiofarmacie - způsob přípravy, uskladňování a kontrolyradiofarmak pro vyšetření a léčbu v NM.6. Vyšetření kardiovaskulárního systému - radionuklidová angiokardiografie a ventrikulografie, scintigrafie myokardu.7. Radionuklidové vyšetření plic - perfúzní a ventilační scintigrafie plic.Vyšetření žilního a lymfatického systému - radionuklidová flebografie, lymfografie, splenoportografie.8. Scintigrafie skeletu.9. Vyšetření uropoetického systému - měření GFR a ERPF, statická a dynamická scintigrafie ledvin.10. Vyšetřovací metody v gastroenterologii - scintigrafie jater a sleziny, cholescintigrafie, vyšetření Meckelova divertiklu, stanovení lokalizace krvácení do GIT, vyšetření resorpce biologicky důležitých látek, polykací akt, GE reflux, vyprazdňování žaludku.11. Vyšetření CNS - scintigrafie mozku statická, dynamická, tomografická (SPECT), radionuklidová cisternografie.12. Radionuklidové vyšetření v endokrinologii - scintigrafie štítné žlázy, základní principy terapie pomocí radionuklidů.13. Hematologická diagnostika - stanovení objemu složek krve, vyšetření přežívání erytrocytů.14. Radionuklidové vyšetření u onkologických onemocnění, u zánětlivých onemocnění, imunoscintigrafie.Prohlídka ambulance nukleární medicíny s ukázkou některých prováděných vyšetřovacích metod

Získané způsobilosti

Posluchač zná principy vyšetření v nukleární medicíně, radiofarmaka - vlastnosti, způsob přípravy a kontroly, radionuklidové vyšetření v kardiologii, nefrologii, neurologii, onkologii, gastroenterologii.

Literatura

Urbánek a kol. Nukleární medicína. Praha, 2000. ISBN 80-902133-9-1.MÍKOVÁ, V.:. Nukleární medicína : průřez vyšetřovacími metodami v oboru nukleární medicína. Praha : Galén, 2008. ISBN 978-80-7262-533-8.Zichová M., Hušák V., Šafarčík K. Vyšetřovací metody in vitro v nukleární medicíně. BrnoInstitut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1993. ISBN 80-7013-149-7.

Požadavky

80% účast - zápočet

Garant

MUDr. Otakar Kraft, Ph.D., MBA

Vyučující

MUDr. Otakar Kraft, Ph.D., MBA