Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiologie + NM (UZM / RNMLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZM / RNMLF - Radiologie + NM, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praktická cvičení:Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Přehled jednotlivých zobrazovacích metod,jejich postavení v diagnostickém algoritmu.2. Rentgenové snímky, analogové a digitální ZM, zobrazování kontrastními látkami.Povinnost indikujícího lékaře. Kontraindikace, prevence.3. Ultrasonografie-fyzikální principy,sondy,abdominální sonografie,možnosti UZ v urgentní medicině.4. Demonstrace jednotlivých ZM na pracovišti.5. Zobrazování cévního systému, katetrizační angiografie, CT a MR angiografie.6. Výpočetní tomografie.Typy přístrojů,jejich možnosti. Zobrazování v urgentní medicíně, onkologii, neurologii. Indikace a kontraindikace.7. Výpočetní tomografie v diagnostice hrudníku, břicha, CT angiografie, komparace CT a MR zobrazování.8. Zobrazování magnetickou rezonancí, indikace a kontraindikace k vyšetření, neuroradiologie a muskuloskeletální systém.9. Základní metody v intervenční radiologii, její možnosti, indikace a kontraindikace, perspektivy.10. Základy radiační ochrany, její důležitost. Zvláštnosti ZM u dětí.11. Radionuklidy a radiofarmaka. Přístrojová technika.12. Nukleárně medicínské metody v diagnostice muskuloskeletálního systému. Paliativní terapie bolestí u pacientů s metastázami do skeletu. Radionuklidová synovektomie.13. Nukleárně medicínské metody v diagnostice kardiovaskulárního aparátu a v pneumonologii.14. Nukleárně medicínské metody v diagnostice GIT.15. Nukleárně medicínské metody v diagnostice uropoetického systému.Semináře:Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Ukázky rtg snímků, současné možnosti digitální radiografie, možnosti ambulalntního lékaře při získávání dokumentace/CD/.2. Traumatologie a urgentní medicína-rentgenové snímky, sonografie břicha, úrazů měkkých částí,význam CT-praktická ukázka skanů, algoritmus ZM.3. ZM v gastroenterologii a urologii, algoritmus jednotlivých metod.4. ZM plic - základní obrazy na snímcích plic a srdce-demonstrace, CT hrudníku, ZM srdce5. ZM v onkologii-UZ,CT, MR a metody nukleární mediciny, jejich validita. PET/CT.6. ZM v neuroradiologii-indikace jednotlivých metod/CT a MR/, možnosti indikace PL.7. ZM v diagnostice degenerativních a revmatoidních onemocnění kloubů a páteře, algoritmus vyšetření.8.ZM hlavy a krku-paranazální dutiny, štítná žláza, krční uzliny, larynx, velké cévy, zobrazování středního a vnitřního ucha-demonstrace, indikace.9. Mamologie-mamografie, sonografie, intervenční metody, screening. Pediatrická radiologie.10. Diagnostika onemocnění cévního systému, demonstrace intervenční radiologie.11. Nukleárně medicínské metody v endokrinologii. Terapie otevřenými zářiči.12. Detekce zánětů metodami nukleární medicíny.13. Metody nukleární medicíny v diagnostice CNS.14. Vyšetřovací metody nukleární medicíny v onkologii.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o zobrazovacích metodách jak teoreticky tak prakticky. Je schopen vybrat správný typ vyšetření pro určitou skupinu chorob, které jsou nejfrekventovanější v praxi všeobecného lékaře.

Literatura

Urbánek a kol.:. Nukleární medicína. Jilemnice: Gentiana, 2002. ISBN 80-86527-05-0.MYSLIVEČEK, HUŠÁK, KORANDA:. Nukleární medicína I. Olomouc: UP, 2002. Mysliveček,M., Koranda, P.:. Nukleární medicína v diagnostice nádorů a zánětů. Olomouc: UP, 2002. KUPKA K., KUBINYI J., ŠÁMAL M. A KOL. Nukleární medicína, 1. vydání. Praha, 2007. ISBN 978-80-903584-9-2.Votrubová, J. a spol.:. PET/CT. KRAFT, O., PEKÁREK, J. Radiofarmaka. NEKULA, J. A kol.:. Radiologie. Olomouc: UP, 2005. ISBN 80-244-1011-7.NEKULA, J. A kol.:. Zobrazovací metody muskuloskeletálního systému pro studující fyzioterapie. Olomouc: UP, 2001.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - předmět bude zakončený ústní zkouškou.

Garant

MUDr. Otakar Kraft, Ph.D., MBAdoc. MUDr. Petr Krupa, CSc.prof. MUDr. Josef Nekula, CSc.

Vyučující

MUDr. Daniel CzernýMUDr. Martin HavelMUDr. Tomáš JonsztaMUDr. Pavel KoscielnikMUDr. Otakar Kraft, Ph.D., MBAprof. MUDr. Josef Nekula, CSc.MUDr. Pavel Širůček, Ph.D.