Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní analýza textu 2 (KCD / 22AN2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 22AN2 - Komplexní analýza textu 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou na počátku semestru obesláni skupinovým mailem s podrobnými pokyny k výuce disciplíny (včetně podrobného návodu k samostudiu).Náplň prezenční výuky a okruhy k samostudiu:1. Shrnutí základních poznatků o psaném a mluveném textu. Dialog a "monolog".2.Výrazové prostředky zvukové roviny.3. Výrazové prostředky lexikální roviny.4. Výrazové prostředky morfologické a syntaktické roviny.5. Specifika komunikace kompetenčně rozdílných jedinců.6. Specifika institucionální komunikace.Studenti se učí chápat řečový projev jako jednotu jazykových a nejazykových výrazových prostředků volených i působících s ohledem na komunikační situaci. Na vybraných textech psané i mluvené komunikace se studenti učí výrazové prostředky realizačních rovin vyhledávat, popisovat a interpretovat. Poznatky využívají k průběžnému propracovávání seminární práce.

Získané způsobilosti

Prohloubení schopnosti vnímat mluvený projev jako strukturu navzájem podmíněných výrazových prostředků se zaměřením na obsahovou rovinu, hodnotit výrazové prostředky roviny lexikální, morfologické a syntaktické a usouvztažňovat pozorované jevy s výrazovými prostředky roviny zvukové a neverbální.Rozvíjení znalostí o souvztažnosti stylotvorných a textotvorných výrazových prostředků všech rovin; znalostí o (detailní) lexikálních a gramatických výrazových prostředcích včetně metajazyka; posílení schopností identifikovat a pojmenovat výrazové prostředky lexikální, morfologické a syntaktické roviny s vazbou na rovinu zvukovou (grafickou) a na působení extralingvistických faktorů v různých typech mluvených a psaných komunikátů; rozvíjení dovedností určit a realizovat způsob modifikace výrazových prostředků vytvářejících obsahovou rovinu textu; posílení kompetence charakterizovat účinnost lexikálních, morfologických a syntaktických výrazových prostředků, definovat jejich stylovou a komunikační platnost, modifikovat je s ohledem na obměnu záměru a funkce komunikátu.

Literatura

KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. MÜLLEROVÁ, E. Funkční styly a jejich základní žánry v současné komunikaci. Praha: SPN, 1989. KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: PdF JU, 1999. VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, 1990. ČECHOVÁ, M. a kol. Současná česká stylistika. Praha: ISV, 2003. ŠVANDOVÁ, J., JELÍNEK, B. Argumentace a umění komunikovat. Brno: MU, 1999. ISBN 80-210-2186-1.JIRÁK, J. - NEKVAPIL, J. - ŠOLTYS, O. Jazyk ve společenském kontextu. Praha: Karolinum, 1996. SVOZILOVÁ, N. - PROUZOVÁ, H. - JIRSOVÁ, A. Slovesa pro praxi : valenční slovník nejčastějších českých sloves. Praha: Academia, 1997. SVOZILOVÁ, N. - PROUZOVÁ, H. - JIRSOVÁ, A. Slovník slovesných, substantivních a adjektivních vazeb a spojení. Praha: Academia, 2005.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, účinné samostudium. Podmínky pro udělení zápočtu:1. Splnění testu ze znalostí českého jazyka na úrovni bakalářského stupně.2. Seminární práce.Student zaznamená a podle pokynů přepíše vybranou komunikační událost (výukový dialog, soukromý rozhovor, reklamní text, odbornou diskusi). K zachycenému textu zpracuje komentář podle pokynů vyučující. Prokáže tak schopnost orientovat se v pojmech z přednášených témat. Využije rovněž znalosti z předmětů všeobecného základu (zejména psychologie) a z absolvovaných lingvistických disciplín. Bližší pokyny budou sděleny ve výuce.Práce bude po vyhodnocení studentovi ponechána ke studijním účelům v dalším semestru.Studenti mohou průběžně konzultovat s vyučující prostřednictvím e-mailu, popř. si mailem domluví ústní konzultaci. Hodnocení studenta:- účast ve výuce - aplikace poznatků v textech (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- zpracování seminární práce podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.