Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza staročeských textů (KCD / 22ART)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 22ART - Analýza staročeských textů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou na počátku semestru obesláni skupinovým mailem s podrobnými pokyny k výuce disciplíny (včetně podrobného návodu k samostudiu).1. Čtení a překlad staročeských textů (různých pravopisných systémů), jejich jazykový rozbor (zaměřený zejména na hláskosloví a morfologii - deklinace, konjugace).2. Etymologické rozbory.

Získané způsobilosti

Získané znalosti:hláskoslovný vývoj praslovanský, pračeský, staročeský; stč. deklinace jmen (gramatické kategorie, vývoj jmenných deklinačních typů); stč. konjugace (gramatické kategorie, vývoj slovesných tříd a typů). Získané dovednosti: hláskoslovný a gramatický rozbor staročeského textu; orientace v jednotlivých vývojových etapách češtiny (s přihlédnutím k současnému stavu jazyka); čtení staročeských textů v různých pravopisných systémech a jejich překlad do dnešní češtiny.Získané kompetence:k učení, k řešení problémů, komunikativní.

Literatura

MACHEK, V. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: SPN, 1968. LAMPRECHT, A.-ŠLOSAR, D.-BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986. PORÁK, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha: SPN, 1979. BĚLIČ, J. - KAMIŠ, A. - KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1979. PLESKALOVÁ, J. Stará čeština pro nefilology. Brno: MU, 2001. KOPECKÝ, M. Úvod do studia staročeských rukopisů a tisků. Praha: SPN, 1978. KOLEKTIV. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství LN, 2002. VEČERKA, R. a kol. K pramenům slov. Uvedení do etymologie. Praha:NLN, 2006. ISBN 80-7106-858-6.Manuscriptorium (historické knižní fondy). Vokabulář webový.

Požadavky

Studenti vypracují rozbor zadaného úryvku staročeského textu. Udělení zápočtu je podmíněno odevzdáním seminární práce, obsahující jazykový rozbor úryvku zvolené staročeské památky.Studenti můžou průběžně konzultovat s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Bodové hodnocení:Analýza úravku ze zvolené ukázky: 0 - 100 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.