Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojový přehled české literatury 1 (KCD / 22CL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 22CL1 - Vývojový přehled české literatury 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou na počátku semestru obesláni skupinovým mailem s podrobnými pokyny k výuce disciplíny (včetně podrobného návodu k samostudiu).Uvedené okruhy budou stručně probrány v prezenční výuce, osnova bude východiskem pro samostudium.1) Středověká literární tvorba v kontextu evropského kulturního dění.Specifičnost středověkého písemnictví, žánrová skladba středověké literatury v Čechách a nejvýznamnější tituly jednotlivých žánrů, jejich tvůrci. Literatura a reformační hnutí.2)Nové kulturní impulsy humanismu a renesance v rozměru českého i evropského písemnictví, barokní kultura a její podoby.Tematika a žánrová skladba literární tvorby v období humanismu, stěžejní díla a tvůrčí osobnosti.Barokní kultura a její podoby, specifičnost žánrové skladby domácí tvorby katolické a exulantské tvorby evangelické.3)Podněty působící na rozvoj národní kultury u nás, počátky novodobého dějepisectví a bohemistiky, periodizace literatury 19. století, hlavní vývojové tendence v literatuře 19. století.4)Počátky novodobé literární vědy, Dobrovského Geschichte der boehmischen Sprache und Literatur, literární věda a literatura 19. století, F. X. Šalda, A. Novák, J. Vlček, současná produkce zaměřená na literární tvorbu 19. století.5) Mácha a Erben jako představitelé dvou linií českého romantismu, nové pohledy současné literární vědy na jejich tvorbu.6) Od B. Němcové k T. Novákové.Formou samostudia se studenti dále seznámí:se třemi individuálně zvolenými tituly starší české literatury,s pěti tituly literatury 19. století,se studiemi A. Nováka Básnické počátky B. Němcové (in Podobizny žen, 1918), K. Světlá (in Výbor ze studií a podobizen, 1928),Večerní dialog o Janu Nerudovi (in Mužové a osudy, 1914).Organizační pokyny:Uvedené studie A. Nováka jsou v elekteronické podobě dostupné v digitální knihovně A. Nováka: http://knihovna.phil.muni.cz/arne-novak.

Získané způsobilosti

Posílení znalosti vývoje české literatury, společenského a kulturního kontextu doby, rozvíjení interpretačních dovedností studenta.Posílení znalosti vývoje české literatury od počátku do konce 19. století v časových souvislostech, rámcová znalost širšího společenského a kulturního kontextu doby, dovednost systematizace poznatků o nejvýznamnějších kulturních proudech, osobnostech a dílech, základní orientace v pojetí výuky literatury daného období v kurikulárních dokumentech, schopnost využívat terminologii literární teorie, analyzovat umělecký text (včetně literárněvýchovného a didaktického aspektu), dovednost vypracovat seminární práci, rozvíjení kompetence kognitivní, komunikační, interkulturní.

Literatura

LEHÁR, J. - STICH, A. Česká literatura I. Praha: Český spisovatel, 1997. KOL. AUTORŮ. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: LN, 1998. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury I. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1959. VAŠICA, J. Eseje a studie ze starší české literatury. Opava: Verbum, 2001. ČERNÝ, V. Studie ze starší světové literatury. Praha: MF, 1969. PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. TICHÁ, Z. Česká poezie 17. a 18. století. Praha: Academia, 1974. PETRŮ, E. Vzdálené hlasy. Olomouc: Votobia, 1996.

Požadavky

Předpokladem zápočtu je aktivní účast ve výuce. Dobrá znalost literárněhistorického kontextu a schopnost aplikace literárněteoretických poznatků při práci s texty. Student zpracuje seminární práci věnovanou vybranému literárnímu textu daného období (začlenění autora a díla do literárního a společenského kontextu, sledování příznačných znaků daného období v tvorbě, pokus o ananlýzu a interpretaci konkrétního díla, zhodnocení sekundární literatury k dané problematice).Student zvládne znalostní test, zahrnující obsah výuky a interpretaci zadaných uměleckých textů. Studenti můžou průběžně konzultovat s vyučujícím prostřednictvím e-mailu.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 50znalostní test: 30 bodů100 - 51 bodů splnil/započteno 50 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.