Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální otázky jazykové kultury (KCD / 22JKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 22JKU - Aktuální otázky jazykové kultury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou na počátku semestru obesláni skupinovým mailem s podrobnými pokyny k výuce disciplíny (včetně podrobného návodu k samostudiu).Teoretická příprava : Vlastnosti mluvených komunikátů (hranice funkčních stylů, charakteristika komunikační situace), metody získávání, třídění a klasifikace dat.Praktické činnosti se získaným psaným i mluveným textem. Kritériem pro výběr textů bude jejich aktuálnost. Studenti se zaměří na situace související s jejich profesním zaměřením (včetně vlastních řečových projevů v reálné pracovní komunikaci) a doplní tak dovednosti získávané v předmětech 22AN1-3. Získané dovednosti budou sloužit jako součást autokorekce řečových projevů v pozdější profesní činnosti.

Získané způsobilosti

Student získá:znalost souboru nejazykových faktorů ovlivňujících vlastnosti komunikátů; znalost postupů sloužících k lingvistické (pragmalingvistické) analýze komunikátů; znalost vybraných poznatků z oblasti psycholingvistiky, pragmalingvistiky a teorie masové komunikace; schopnost identifikovat a charakterizovat jazykové prostředky zajišťující účinnost mluveného i psaného textu v různých komunikačních situacích; schopnost identifikovat manipulační postupy, dovednost modifikovat text podle podmínek měnící se komunikační situace; posílí kompetence posoudit jakýkoliv text z pozice odborníka v problematice interdisciplinarity řeči, ovšem s důrazem na znalost funkcí jazykových prostředků.

Literatura

DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. KOŘENSKÝ, J. Komunikace a čeština. Praha, 1992. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ. O. Jak vedeme dialog s institucemi. Praha: Academia, 2000. NEBESKÁ, I. Jazyk, norma, spisovnost. Praha: Karolinum, 1999. MÜLLEROVÁ, O. - HOFFMANNOVÁ, J. Kapitoly o dialogu. Praha, 1994. VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, 1990. CHROMÝ, J., LEHEČKOVÁ, E. Rozhovory s českými lingvisty 1. Praha: Dauphin, 2007. CHROMÝ, J., LEHEČKOVÁ, J. Rozhovory s českými lingvisty II. Praha: Akropolis, 2009.

Požadavky

Aktivní účast v prezenční výuce, dovednost užívat metajazyka pro hodnocení analyzovaných komunikátů.Studenti můžou průběžně konzultovat s vyučujícím prostřednictvím e-mailu.

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.