Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková kultura (KCD / 22KUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 22KUL - Jazyková kultura, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou na počátku semestru obesláni skupinovým mailem s podrobnými pokyny k výuce disciplíny (včetně podrobného návodu k samostudiu).Náplň prezenční výuky a okruhy k samostudiu:1. Pojem jazykové kultury. Čeština na přelomu tisíciletí, aktuální úkoly současné bohemistiky; dílčí novodobé trendy (např. pravopisné spory, nový purismus, feminismus apod.).2. Jazyková kultura a odborná veřejnost; ke kořenům a zdrojům jazykovědné bohemistiky. Role časopisu Naše řeč.3. Současná česká jazyková situace: hodnocení jazykové situace a postojů k jazyku; jazyková kultura a veřejnost (s využitím knih Václava Jamka O patřičnosti v jazyce a Alexandra Sticha Jazykověda - věc veřejná).4. Budoucnost jazyka a jazykové kultury. Vztah spisovatelů a umělecké sféry k jazykové kultuře. Publicistika a jazyková kultura. Školská komunikace a školní výuka češtiny, vysokoškolská výuka češtiny a její spjatost s jazykovou kulturou. Oficiálnost a neoficiálnost. Spisovnost a škola.

Získané způsobilosti

Studenti posílí schopnost komplexního pohledu na text a komunikaci včetně přístupu školy k problémům jazykové výchovy.

Literatura

ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava: vade mecum Bohemiae, 2002. KULDANOVÁ, P. - SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura dnešních dní. Ostrava: PdF OU, 2002. ČERNÁ, A. a kol. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. HORÁLEK, J.. nejde jen o slova. Chomutov: Milenium Publishing, 2002. DANEŠ, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. EISNER, P. Chrám i tvrz. Praha: Nakladatelství LN, 1992. NEBESKÁ, I. Jazyk, norma, spisovnost. Praha: Karolinum, 1999. ŠLOSAR, D. Otisky. Praha : Dokořán, 2006. ISBN 80-7363-029-X.KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc: UP, 2000. ISBN 80-244-0187-8.KRAUS, J. Člověk mluvící. Praha: LEDA, 2011. STICH, A. Jazykověda - věc veřejná. Praha: Nakladatelství LN, 2004. PLESKALOVÁ, J. a kol. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha: Academia, 2007. DANEŠ, F. Kultura a struktura českého jazyka. Praha: Karolinum, 2009. JAMEK, V. O patřičnosti v jazyce. Praha: Nakladatelství F. Kafky, 1998.

Požadavky

Jako písemná část zkoušky bude připraven test z prostudovaných materiálů, viz blíže janasvo.cz. Pokud posluchač v testu prokáže lingvistický přehled, znalost důležitých termínů a pojmů a bude schopen vlastního úsudku (opřeného o teoretické poznatky k jazykové kultuře a projeveného zpracováním samostatného úkolu), není třeba, aby absolvoval ústní část zkoušky. V mezních případech bude student vyzkoušen ještě ústně, v případě nedostatečného výsledku testu bude student nucen písemný test opakovat.Testová část: 50 bodůSamostatný úkol: 50 bodůSamostatný úkol se opírá také o webové stránky Ústavu pro jazyk český AV ČR a Internetovou jazykovou příručku.Požadavky na obsahovou úroveň samostatného úkolu: obsah (max. 40 bodů)- dodržení tématu, obsahová vyváženost, uvádění konkrétních příkladů, samostatná argumentace, odborná přesnostforma (max. 10 bodů) - práce s citacemi a parafrázemi, bibliografické údaje, dodržení rozsahu, pravopisná a stylizační úroveňBody se odečítají za absenci nebo nedůslednost u některého z obsahových požadavků nebo za nedostatky formálního rázu.Písemný test (se samostatným úkolem nahrazujícím ústní část) - rozdělení bodů a hodnocení100-91 bodů A 190-81 bodů B 1,580-71 bodů C 270-61 bodů D 2,560 -51 bodů E 350 a méně bodů F 4Ústní zkouška je připojena pouze v případě hraničního nebo sporného výsledku testu, viz aktualizované detaily na osobních webových stránkách vyučující u kódu disciplíny.

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.