Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové prvky ve výuce literatury (KCD / 22VCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 22VCL - Nové prvky ve výuce literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou na počátku semestru obesláni skupinovým mailem s podrobnými pokyny k výuce disciplíny (včetně podrobného návodu k samostudiu).Výuka je věnována aktuálním otázkám literární výchovy na 2. stupni základní školy. Studenti se seznamují s novými pohledy na proměnu výuky literatury v současné škole a s probíhajícími diskuzemi didaktiků a učitelů z praxe. Hlavní pozornost je věnována nové didaktické produkci M. Germuškové, J. Zítkové, Z. Kožmína, I. Gejgušové a L. Lederbuchové tak, aby byli studenti schopni využívat teoretické poznatky v konkrétních výukových situacích.Náplň prezenční výuky a okruhy k samostudiu:1. Současné pojetí literární výchovy na 2. stupni základní školy2. Stav dětského čtenářství, tzv. doporučená četba a literární výchova3. Využití zvukových kvalit textů při interpretaci4. Název díla a vstupní pasáže textu jako interpretační klíč5. Proměna textu změnou vypravěče6. Komparace textů a interpretace

Získané způsobilosti

Student získá:znalost současného pojetí literární výchovy na ZŠ; znalost vybraných aktivizačních metod používaných při práci s uměleckým textem a postupů vhodných pro interpretaci textů; schopnost didakticky využívat terminologii literární vědy při práci s uměleckým textem; dovednost analýzy básnického a prozaického textu a jeho interpretace; dovednost aplikovat získané (metodické) poznatky v práci s uměleckým textem. Posílí kompetence kognitivní, komunikační, interakční.

Literatura

LEDERBUCHOVÁ, L. Dítě a kniha: o čtenářství jedenáctiletých. Plzeň: Nakl. Aleš Čeněk, 2004. KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Brno: FF MU, 1997. GEJGUŠOVÁ, I. Interpretace uměleckého textu v literární výchově na základní škole. Ostrava: OU, 2009. ISBN 978-80-7368-729-8.ZÍTKOVÁ, J. Kapitoly z didaktiky literární výchovy ve 2. - 5. ročníku ZŠ. Brno: PdF MU, 2004. ISBN 80-210-3327-4.KOL. AUTORŮ. ERGO. Výchova literaturou - výchova k literatuře. Ústí nad Labem: PdF UJEP, 2001. KOL. AUTORŮ. Výuka národních literatur v evropském kontextu. Ústí nad Labem: PdF UJEP, 2004. ISBN 80-7044-544-0.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, seminární práce dle zadání vyučujícího.Studenti můžou průběžně konzultovat s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 80100 - 51 bodů splnil/započteno 50 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.