Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární komika (KCD / 2IKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2IKOM - Literární komika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu komika, základní teorie komiky.2. Komika a smích.3. Konfigurace komiky: humor, satira, ironie, groteskno, problematika začlenění absurdity anaivity.4. Jazyková komika.5. Tematická komika: komika situační, typické postupy situační komiky: záměna osob,kuklení.6. Tematická komika: komika charakteru - komické postavy otroků a sluhů, podvodníci apotrestaní podvodníci.Součástí všech seminářů je práce s textem, seznámení s ukázkami z odborných studií věnovaných komice a analýza vybraných literárních textů českých i světových autorů.

Získané způsobilosti

Získání znalostí o základních filozofických, psychologických i sociologických aspektech komiky, základních teoriích a konfiguracích komiky, o klíčových dělech světové i české literatury využívajících komično.Rozvíjení schopnosti využívat příslušnou terminologii, analyzovat umělecký text z hlediska tragična a komična, rozlišit podoby komiky v uměleckém textu a charakterizovat použité prostředky, rozvíjení dovednosti psát seminární práci, analyzovat umělecký text, rozvíjení kompetence kognitivní, komunikační a interkulturní.

Literatura

DVORSKÝ, L. Repetitorium jazykové komiky. Praha: Novinář, 1984. BORECKÝ, V. Teorie komiky. Praha: Hynek, 2000. GEJGUŠOVÁ, I. Úvod do studia literární komiky. Ostrava: PdF OU, 2003. POLÁČEK, K. O humoru v životě a umění. Praha: Československý spisovatel, 1961. STENDHAL. O smíchu. Praha: Československý spisovatel, 1970. ARISTOTELES. Poetika. Praha: GRYF, 1993. BERGSON, H. Smích. Praha: Naše vojsko, 1993.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích.Průběžná četba beletristických textů analyzovaných v seminářích; průběžná četba studijní opory; zpracování seminární práce a prezentace seminární práce v semináři.Další realizované činnosti: samostudium, možné jsou konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůSeminární práce a její prezentování: 0 - 80 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.