Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z dialektologie (KCD / 2KDIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2KDIA - Kapitoly z dialektologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky přibližují dílčí problémy dvou základních tematických celků:1. Nářeční diferenciace českého jazyka během jeho historického vývoje.2. Charakteristika současných dialektů a interdialektů českého jazyka (se zvláštním zřetelem ke slezské nářeční oblasti).Náplní seminářů je práce s ukázkami nářečních textů, v nichž studenti poznávají a hodnotí charakteristické rysy jednotlivých dialektů v rovině zvukové, morfologické a lexikální. Zvláštní pozornost je věnována nářečním skupinám v moravských regionech.

Získané způsobilosti

Získané znalosti: dialekty a interdialekty českého jazyka, jejich vývoj; nářeční skupina česká, středomoravská, slezská, východomoravská.Rozvíjení dovedností: orientace v nářečním členění češtiny, analýza nářečního textu.

Literatura

DAVIDOVÁ, D. Historická mluvnice a dialektologie. Ostrava: PdF, 1986. LAMPRECHT, A.-ŠLOSAR, D.-BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986. DAVIDOVÁ, D. Kapitoly z dialektologie. Ostrava: OU, 1992. KLOFEROVÁ, S. Mluva v severomoravském pohraničí. Brno: MU, 2000. BĚLIČ, J. Nástin české dialektologie. Praha: SPN, 1972. nullLAMPRECHT, A. a kol. České nářeční texty. Praha: SPN, 1976. BALHAR, J.-(JANČÁK, P.) (ed.). Český jazykový atlas I-V (1992, 1997, 1999, 2002, 2007). Praha: Academia, 1992. KOL. AUTORŮ. Čeština všední a nevšední. Praha: Academia, 1972. MACHEK, V. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: SPN, 1968. DAVIDOVÁ, D. - BOGOCZOVÁ, I. - FIC, K. - HUBÁČEK, J. - CHLOUPEK, J.- JANDOVÁ, E. Mluvená čeština na Moravě. Šenov: Tilia, 1997. BOGOCZOVÁ, I.-FIC, K.-CHLOUPEK, J. aj. Tváře češtiny. Ostrava: OU, 2000. KOLEKTIV. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství LN, 2002.

Požadavky

Pořízení krátkého přepisu mluveného projevu (z nářeční oblasti podle vlastního výběru) a jeho jazykový rozbor (se zaměřením na zvukovou, morfologickou a lexikální stránku). Příprava výstupu v semináři s analýzou textu. Plnění průběžně zadávaných úkolů, studium odborné literatury. Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůPřepis mluveného projevu a jeho zhodnocení: 0 - 80 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.