Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korpusová lingvistika v praxi (KCD / 2KOVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2KOVP - Korpusová lingvistika v praxi, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1. Historie korpusové lingvistiky.2. Jazykové korpusy a jejich typy. Český národní korpus.3. Oblasti lingvistiky využívající jazykové korpusy (kvantitativní lingvistika, počítačová lingvistika).4. Budování korpusů, sběr a zpracování dat pro korpusy.5. Anotované korpusy a lingvistické značkování.6. Využití korpusů a korpusových dat, slovníky.V rámci seminářů studenti budou zpracovávat zadané aktuální lingvistické problémy s využitím některého korpusu češtiny. Pozornost bude věnována postupu při získávání jazykového materiálu z korpusu, analýze korpusových dat, srovnání výsledků analýzy s údaji uváděnými v příslušné odborné literatuře a hodnocení přínosu korpusu pro zpracování daného problému.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven znalostí teorie korpusové lingvistiky; přehledem o jazykových korpusech a jejich typech; dovedností získávat jazykový materiál z korpusu; dovedností praktického využití korpusů, zejména pro budoucí upotřebení ve výuce českého jazyka na ZŠ; schopností analýzy korpusových dat a schopností srovnat výsledky analýzy s údaji uváděnými v příslušné odborné literatuře; schopností samostatné aplikace korpusových dat při řešení jazykových problémů a hodnocení dílčích jevů.Posílené kompetence - interakční, komunikační a evaluační.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha, 2000. nullKOL. AUTORŮ. Jak využívat Český národní korpus. Praha: UK, 2005. ČERMÁK, F. Manuál lexikografie. Jinočany: H+H, 1995. ČERNÁ, A. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. ČERMÁK, F. Studie z korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. KARLÍK, P. (ed.). Korpus jako zdroj dat o češtině. Brno: FF MU, 2004. ČERMÁK, F. A KOL. Úvod do korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000.

Požadavky

Disciplína je ukončena zápočtem uděleným na základě splnění podmínek písemné testace.Další činnosti a požadavky: docházka na přednášky, aktivní účast v seminářích, samostatné zpracování zadaných aktuálních lingvistických problémů s využitím některého korpusu češtiny, vypracování seminární práce. Konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní práce v semináří: 0 - 20 bodůPlnněí průběžně zadávaných úkolů: 0 - 20 bodůSeminární práce: 0 - 60 bodů100 - 50 bodů splnil 49 - 0 bodů nesplnil

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.