Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní analýza textu 1 (KCD / 2OAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2OAN1 - Komplexní analýza textu 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Komunikační obrat v lingvistice. Historie myšlení o jazyce v českém prostředí.2. Interdisciplinární přístup k posuzování textu. Současnost komunikační analýzy v domácím prostředí.3. Analytický aparát pro komplexní analýzu mluveného i psaného textu.4. Komunikační kompetence a projevy jejích vlastností v psaném i mluveném textu.5. Tematicko-obsahová a pragmatická struktura textu.6. Součinnost výrazově formačních prostředků textu.Program seminářů:Seminární činnost je vedena tak, aby student posuzoval text nejdříve z pozice dosavadní komunikační zkušenosti a postupně - se získávanými znalostmi odhaloval a nově pojmenovával skutečnosti text utvářející i skutečnosti vlivem textu nastalé. Důraz je kladen na přesné odborné vyjadřování, zejména vyjadřování metajazykové (metařečové).Stěžejní okruhy činnosti:- záznam a přepis mluveného textu;- schopnost charakterizovat kontext včetně charakteristiky komunikační kompetence mluvčích (autorů textu);- schopnost pozorovat a vyhodnocovat neverbální prostředky řeči v součinnosti s prostředky verbálními;- rozdíly mezi mluveným a psaným textem.

Získané způsobilosti

Získání poznatků o komunikační lingvistice, jejím vývoji se zvláštním zřetelem k vývoji domácímu, rozvíjení schopnosti mezioborového využití komplexní analýzy textu.Získání znalostí o souvztažnosti stylotvorných a textotvorných výrazových prostředků všech rovin; znalostí o zvukových a grafických výrazových prostředcích včetně metajazyka, posílení schopnost identifikovat a pojmenovat výrazové prostředky neverbální komunikace v různých typech mluvených a psaných textů; posílení schopnosti identifikovat a pojmenovat výrazové prostředky zvukové a grafické roviny s vazbou na roviny "vyšší" v různých typech mluvených a psaných komunikátů; rozvíjení dovednosti určit a realizovat způsob modifikace zvukových a grafických prostředků komunikátů; posílení kompetence charakterizovat účinnost zvukových a grafických prostředků, definovat jejich stylovou platnost, modifikovat je s ohledem na obměnu záměru a funkce komunikátu.

Literatura

KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: PdF JU, 1999. VÁVRA, V. Mluvíme beze slov. Praha: Panorama, 1990. ČECHOVÁ, M. a kol. Současná česká stylistika. Praha: ISV, 2003. HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ. O. Jak vedeme dialog s institucemi. Praha: Academia, 2000. MÜLLEROVÁ. O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Praha: Academia, 1994. HOLASOVÁ, L. Umíte dobře mluvit?. Jinočany: H + H, 1992. DeVITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha: Grada, 2001.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:1. Splnění testu ze znalostí českého jazyka na úrovni bakalářského stupně.2. Seminární práce.K seminární práci:Student zaznamená a podle pokynů přepíše vybranou komunikační událost (výukový dialog, soukromý rozhovor, reklamní text, odborná diskuse). K zachycenému textu zpracuje komentář podle pokynů vyučující. Prokáže tak schopnost orientovat se v pojmech z přednášených témat. Využije rovněž znalosti z předmětů všeobecného základu (zejména psychologie) a z absolvovaných lingvistických disciplín. Bližší pokyny budou sděleny ve výuce.Práce bude po vyhodnocení studentovi ponechána ke studijním účelům v dalším semestru.Realizované činnosti: studium odborné literatury; audiovizuální záznam mluvených textů; nácvik analyzačních postupů; prezentace vybraného úseku analýzy komunikátu; seminární práce (1. část)Je možno využít osobní nebo e-mailovou konzultaci. Hodnocení studenta:- účast ve výuce - aplikace poznatků v textech (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- zpracování seminární práce podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.