Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní analýza textu 3 (KCD / 2OAN3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2OAN3 - Komplexní analýza textu 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata seminářů:1. Opakování poznatků o fungování řečového projevu. Typ a cíl činnosti jako faktor konstituující a charakterizující řečový projev.2. Analýza mluveného textu z oblasti publicistiky.3. Analýza mluveného textu uměleckého stylu.4. Analýza mluveného textu s odborným a pracovním tématem.5. Analýza nepřipraveného soukromého projevu.6. Komplexní analýza - pokyny k závěrečné fázi zpracování seminární práce.

Získané způsobilosti

Studenti budou dále posilovat znalost komunikačně-pragmatických faktorů určujících působnost mluvených i psaných textů, budou rozvíjet schopnost identifikovat a pojmenovat výrazové prostředky všech realizačních rovin, dovednost určit a realizovat způsob modifikace výrazových prostředků zajišťujících účinnost textu, završí rozvíjení kompetence provést komplexní analýzu psaného a mluveného komunikátu.Rozvíjení znalostí komunikačně-pragmatických faktorů určujících působnost mluvených i psaných textů, schopnosti identifikovat a pojmenovat výrazové prostředky všech realizačních rovin (propojení poznatků z 2OAN1 a 2OAN2); posílení dovednosti určit a realizovat způsob modifikace výrazových prostředků zajišťujících účinnost textu; kompetence provést komplexní analýzu psaného a mluveného komunikátu, kompetence realizovat zásahy modifikující text v souladu s měnícím se cílem komunikace (mluvené i psané).

Literatura

DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČMEJRKOVÁ, S. A KOL. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. KOŘENSKÝ, J. aj. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice: PdF JU, 1999. ČECHOVÁ, M aj. Stylistika současné češtiny. Praha : ISV, 1997. HÖFLEROVÁ, E. Školský dialog a jeho vliv na rozvoj řeči dětí. Ostrava: OU, 2003. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ. O. Jak vedeme dialog s institucemi. Praha: Academia, 2000. HOFFMANNOVÁ, J. - MÜLLEROVÁ, O. Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia, 1994. ISBN 80-85804-29-8.MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU, 1995. JANDOVÁ, E. Konverzace na WWW chatu. Ostrava: Repronis, 2006. MÜLLEROVÁ. O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Praha: Academia, 1994. ČMEJRKOVÁ, S. Reklama v češtině: čeština v reklamě. Praha: Leda, 2000.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích. Seminární práce, jejíž základ je pořízen v 2OAN1 a rozšířen v 2OAN2, bude dokončena s použitím všech získaných znalostí. Důraz bude tentokrát kladen na postižení významu (měnícího se) kontextu a na posouzení komunikační účinnosti prostředků jednotlivých rovin (vzhledem k cíli, záměru komunikace). Studenti vyhotoví výslednou podobu seminární práce. Pasáže, které s přibýváním poznatků o komplexní analýze textu přepracovávali (v 2OAN1 - 2OAN3), zůstanou součástí práce, protože budou důkazem vzrůstajících analyzačních schopností a stanou se jedním z témat rozhovoru u závěrečné zkoušky.Další realizované činnosti: studium odborné literatury, nácvik analyzačních postupů, revize první a druhé části seminární práce, dotvoření seminární práce na komplexní analýzu vybraného komunikačního procesu, prezentace výsledků seminární práce psaným i mluveným projevem, možné jsou konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.1) aktivní účast ve výuce - 0 - 10 bodů2) seminární práce - 0 - 30 bodů3) zkouška - 40 - 60 bodůV součtu je student hodnocen:100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.