Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ortoepie a hlasová výchova (KCD / 2ORHV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2ORHV - Ortoepie a hlasová výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nácvik mluvní techniky - respirace, fonace, artikulace.Osvojení pravidel spisovné výslovnosti formou praktických mluvních cvičení.Zvukové prostředky souvislé řeči - frázování a modulace.

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí z oblasti mluvní techniky a ortoepie, respirace, fonace, artikulace; ortoepická norma. Rozvíjení dovedností: při mluvních cvičeních studentů bude vyučující sledovat zvláště osvojení hlasové techniky, správné dýchání a posazení hlasu; uplatňování zásad spisovné výslovnosti slov domácích a přejatých a schopnost produkovat ortoepicky správné projevy. Budou posíleny kompetence komunikativní, sociální, občanské, k učení, k řešení problémů.

Literatura

HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. ISBN 80-85827-93-X.PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny s obecným úvodem do problematiky oboru. Praha: Karolinum, 1994. HÁLA, B. a kol. Výslovnost spisovné češtiny I. Praha: Academia, 1967. ROMPORTL, M., aj. Výslovnost spisovné češtiny II. Výslovnost slov přejatých. Praha: Academia, 1978. LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha: AMU, 2000. KROBOTOVÁ, M. Spisovná výslovnost a kultura mluveného projevu. Olomouc: UP, 2000. ISBN 80-244-0187-8.STRAHL, V. Klíč k výslovnosti cizích vlastních jmen v češtině. Praha : Karolinum, 1999. POKORNÁ, J., VRÁNOVÁ, M. Přehled české výslovnosti. Praha, Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-169-3.ZEMAN, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008.

Požadavky

Student vystoupí s mluveným projevem, ve kterém prokáže jak praktické osvojení technik mluveného projevu v souhlase s účelem vystoupení, tak schopnost posuzovat použité postupy a vyjadřovat se k jejich účinnosti. Aktivní účast v semináři.Další realizované činnosti: plnění průběžně zadávaných úkolů; studium odborné literatury, nácvik praktických mluvních dovedností, příprava na závěrečný praktický výstup (teoretická i praktická); prezentace v semináři, individuální konzultace dle potřeb studenta (včetně e-mailového kontaktu s vyučující).Hodnocení studenta:- účast ve výuce (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- prezentace získaných dovedností v závěrečném semináři - podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.