Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojový přehled české literatury 1 (KCD / 2PCL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2PCL1 - Vývojový přehled české literatury 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1) Středověká literární tvorba v kontextu evropského kulturního dění, specifičnost středověkého písemnictví, žánrová skladba středověké literatury v Čechách. Literatura a reformační hnutí.2) Nové kulturní impulsy humanismu a renesance v rozměru českého i evropského písemnictví, tematika i žánrová skladba dobové tvorby, barokní kultura a její podoby, specifičnost žánrové skladby domácí tvorby katolické a exulantské tvorby evangelické.3)Podněty působící na rozvoj národní kultury u nás, počátky novodobého dějepisectví a bohemistiky, hlavní vývojové tendence v literatuře 19. století.4)Literární věda a 19. století, nejvýznamnější představitelé literární vědy: F. X. Šalda, A. Novák, J. Vlček, současná produkce zaměřená na literární tvorbu 19. století.5) Mácha a Erben jako představitelé dvou linií českého romantismu, nové pohledy literární vědy na jejich tvorbu6) Od B. Němcové k T. NovákovéProgram seminářů1. Rozprava o vybraných dílech českého literárního středověku a doby husitské.2. Rozprava o vybraných dílech českého literárního humanismu a baroka.3. Dobrovského Geschichte der boehmischen Sprache und Literatur4. Básnické počátky B. Němcové (studie A. Nováka in Podobizny žen, 1918)5. Obraz venkova v tvorbě K. Světlé (studie A. Nováka K. Světlá in Výbor ze studií a podobizen, 1928)6. Prozaická tvorba J. Nerudy (studie A. Nováka Večerní dialog o Janu Nerudovi in Mužové a osudy, 1914)

Získané způsobilosti

Posílení znalosti vývoje české literatury, společenského a kulturního kontextu doby, rozvíjení interpretačních dovedností studenta.Posílení znalosti vývoje české literatury od počátku do konce 19. století v časových souvislostech, rámcová znalost širšího společenského a kulturního kontextu doby, dovednost systematizace poznatků o nejvýznamnějších kulturních proudech, osobnostech a dílech, základní orientace v pojetí výuky literatury daného období v kurikulárních dokumentech, schopnost využívat terminologii literární teorie, analyzovat umělecký text (včetně literárněvýchovného a didaktického aspektu), dovednost vypracovat seminární práci, rozvíjení kompetence kognitivní, komunikační, interkulturní.

Literatura

LEHÁR, J. - STICH, A. Česká literatura I. Praha: Český spisovatel, 1997. KOL. AUTORŮ. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: LN, 1998. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury I. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1959. ČERNÝ, V. Studie ze starší světové literatury. Praha: MF, 1969. PLCH, J. Antologie ze starší české literatury. Praha: SPN, 1987. TICHÁ, Z. Česká poezie 17. a 18. století. Praha: Academia, 1974. VAŠICA, J. Eseje a studie ze starší české literatury. Opava: Verbum, 2001. PETRŮ, E. Vzdálené hlasy. Olomouc: Votobia, 1996.

Požadavky

Předpokladem zápočtu je aktivní účast na seminářích, dobrá znalost literárněhistorického kontextu a schopnost aplikace literárněteoretických poznatků v práci s texty. Druhou podmínkou je seminární práce přibližující některé z dalších literárních textů daného období (posluchač bude pečlivě sledovat příznačné znaky období v tvorbě, seznámí s poznatky sekundární literatury, která se problematiky týká) a zvládnutí znalostní testu, zahrnujícího obsah přednášek a seminářů a interpretaci zadaných uměleckých textů. Další realizované činnosti: zpracování seminární práce (viz výše), prezentace seminární práce v semináři, průběžná četba beletristických textů a příprava k jejich analýze v semináři, četba zadané odborné literatury (cca 3 publikace a 5 článků), samostudium, možné jsou konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím. Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 50znalostní test: 30 bodů100 - 51 bodů splnil/započteno 50 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.