Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojový přehled české literatury 2 (KCD / 2PCL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2PCL2 - Vývojový přehled české literatury 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek1) Problém periodizace české literatury 1890-1945, významné mezníky, proměny literární komunikace. Vybrané aspekty společensko-politického a literárně-historického kontextu (např. význam objektivizující české vědy v politickém kontextu, spor o smysl českých dějin, ohlasy 1. světové války ve společnosti a v literatuře, důsledky velké hospodářské krize a růst fašismu, dvojí zrada a její důsledky pro českou společnost a literární vývoj ad.).2) Periodizace literatury 1890-1945 z pohledu nejvýznamnějších literárních generací, skupin, programů; manifesty, programová prohlášení a zásadní statě, které se vážou ke generačním vystoupením; významné literární události.3) Literární časopisy a periodika v letech 1890-1945; časopisy, které se vážou ke generačním vystoupením, nebo reprezentují literární tendence v daném období; významné osobnosti české literatury jako redaktoři periodik a jejich přispěvatelé.4) Literární věda a kritika v období 1890-1945; nejvýznamnější směry literárněvědného bádání a literární kritiky; představitelé a zásadní díla.5) Přehledový vývoj české poezie 1890-1945, hlavní žánry a tendence poezie v daném období, klíčová témata, významní autoři a díla.6) Přehledový vývoj české prózy 1890-1945, hlavní žánry a tendence prózy v daném období, klíčová témata, významní autoři a díla.7) Přehledový vývoj dramatu 1890-1945, hlavní žánry a tendence dramatu v daném období, klíčová témata, významní autoři a díla.Program seminářů1) Manifest České Moderny - vznik dokumentu, jeho analýza a význam pro další vývoj české literatury.2) Geneze symbolistně-dekadentního programu, obecné symptomy, analýza stati "Synthetism v novém umění" (F. X. Šalda), evropský kontext, principy a znaky symbolistně-dekadentní literatury.3) Významová a výrazová stránka literatury generace anarchistických buřičů (analýza vybraných textů), význam Nového kultu.4) Předválečná moderna a její vztah k moderně 90. let, nové výtvarné směry a jejich vliv na literaturu, význam Almanachu na rok 1914 (analýza).5) F. X. Šalda a jeho úloha v české literatuře 1890-1945, analýza vybraných děl.6) Diferenciace v české poezii doby meziválečné (nástup avantgardy, koncepce proletářské literatury, poetistická a surrealistická orientace; poezie samoty a smrti, času a ticha, spirituální poezie), analýza vybraných dokumentů a básnických textů.7) Žánrové pohyby v próze 20. let a žánrové rozvrstvení prózy ve 30. letech (próza baladická, noetická, psychologická, obrazná a imaginativní, společenská ad.), analýza vybraných ukázek.

Získané způsobilosti

Posílení znalosti vývoje české literatury, společenského a kulturního kontextu doby, rozvíjení interpretačních dovedností studenta.Student rozšíří své znalosti o vývoji české literatury první poloviny 20. století v časových souvislostech; získá rámcovou znalost širšího společenského a kulturního kontextu doby, posílí dovednosti systematizovat poznatky o nejvýznamnějších kulturních proudech, osobnostech a dílech daného období a komparovat je s osobnostmi a díly starší české literatury, sledovat inspirační podněty.Student získá základní orientaci v pojetí výuky literatury daného období v kurikulárních dokumentech, posílí schopnost využívat terminologii literární teorie při analýze uměleckého textu (včetně literárněvýchovného a didaktického aspektu), posílí dovednosti zpracovat seminární práci, dále rozvíjí kompetence kognitivní, komunikační, interkulturní.

Literatura

KOLEKTIV AUTORŮ. Česká literatura na předělu století. Jinočany: H + H, 2001. KOL. AUTORŮ. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury IV. Praha: Victoria Publishing, 1995. Šalda, F. X. Boje o zítřek. Duše a dílo. In O předpokladech a povaze tvorby. Praha: Československý spisovatel, 1978. SVOZIL, B. Česká básnická moderna. Praha: Československý spisovatel, 1987. PUTNA, M. C. Česká katolická literatura 1848-1918. Praha: Torst, 1998. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. MOLDANOVÁ, D. Česká literatura v období modernismu. Ústí nad Labem: UJEP, 1996. Urban, O. Česká společnost 1848-1918. Praha, 1982. PAPOUŠEK, V. a kol. Dějiny nové moderny. Praha: Academia, 2010. Šalda, F. X. Kritické projevy I-IX. Praha: Melantrich, 1949. KOLEKTIV AUTORŮ. Poetika české meziválečné literatury. Praha, 1987. NOVÁK, A.; NOVÁK, J. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Brno: Atlantis, 1995. ŠOLLE, Z. Století české politiky. Praha, 1998. KOLEKTIV AUTORŮ. Studie o české próze na přelomu století. Ústí nad Labem, 1993. STROHSOVÁ, E. Zrození moderny. Praha: Československý spisovatel, 1963.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Elementárním požadavkem na studenta jsou jeho primární literárněvědné znalosti, které se stávají základem erudované práce s textem. Aktivní účast na seminářích a kvalitní obeznámení s texty doplní posluchač prezentací seminární práce, která se bude týkat vybraného textu daného období, student prokáže schopnost analyzovat i pracovat s dostupnou sekundární literaturou.Další realizované činnosti: prezentace seminární práce v semináři, průběžná četba beletristických textů a příprava k jejich analýze v semináři, četba zadané odborné literatury (cca 3 publikace a 5 článků), samostudium, možné jsou konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 50znalostní test: 30 bodů100 - 60 bodů splnil/započteno 59 - 0 nesplnil/nezapočteno

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.