Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průběžná profesní praxe 2 (KCD / 2PRX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2PRX2 - Průběžná profesní praxe 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti absolvují náslechy a pedagogické výstupy v hodinách českého jazyka a literatury na základních školách podle časového plánu a v zadaném rozsahu. Následně provádějí spolu s cvičným učitelem a oborovým didaktikem analýzu a hodnocení výuky a reflexi vlastních pedagogických výstupů. Průběžně se komplexně seznamují s chodem školy a dalšími pracovními povinnostmi pedagoga.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí schopnost aplikovat poznatky z odborné, pedagogické a didaktické přípravy ve vlastní výuce, tedy při realizovaném pedagogickém výstupu, využívat didaktickou terminologii při analýzách vyučovacích hodin kolegů i v reflexi vlastní výuky.Student se seznámí s praktickým chodem školy, se základní dokumentací, posílí dovednost zpracovat protokoly z výuky, přípravit vyučovací hodinu a realizovat ji. Student dále rozvíjí kompetence pracovní, k řešení problémů, komunikační, sociální.

Literatura

ČECHOVÁ, M. - STYBLÍK, V. Čeština a její vyučování. Praha: SPN, 1998. GEJGUŠOVÁ, I. Interpretace uměleckého textu v literární výchově na základní škole. Ostrava: PdF OU, 2009. ČECHOVÁ, M. Vyučování slohu. Praha: SPN, 1985. KROBOTOVÁ, M. Cvičení z české stylistiky. Olomouc: PdF UP, 2003. ISBN 80-244-0608-X.KOSTEČKA, J. Do světa literatury jinak. Praha: SPN, 1995. SVOBODOVÁ, J. - KESSELOVÁ, J. - PALENČÁROVÁ, J. Jazyk a jazyková komunikace nově. Ostrava: PdF OU, 2002. ISBN 80-7042-226-2.MOTYKA, K. K didaktice české literatury. Olomouc: FF UP, 1984. ČECHOVÁ, M. Komplexní jazykové rozbory. Praha: SPN, 1992. HANZOVÁ, M. - KAMIŠ, K. - PŘÍBORSKÁ, O. Sloh od šestky do devítky. Havlíčkův Brod: Fragment, 2005. ISBN 80-253-0133-8.BERÁNKOVÁ, E. Tvořivá hra jako cesta k pochopení literárního díla. Plzeň: Fraus, 2002. ISBN 80-7238-182-2.

Požadavky

Absolvování průběžné praxe z českého jazyka a literatury ve stanovené době a časovém rozsahu, absolvování předepsaných náslechů a pedagogických výstupů podle pokynů oborového didaktika, písemné zpracování hospitačních záznamů, přípravy výuky, reflexe pedagogických výstupů a zpracování další dokumentace s praxí související.Realizované činnosti: docházka na praxi, hospitace ve vyučovacích hodinách kolegů, následná analýza vyučovacích hodin, zpracování protokolů z hospitací, příprava vyučovací hodiny, realizace vlastní výuky, sebereflexe výuky, příprava na závěrečné kolokvium, výstup na kolokviu - zhodnocení vlastní výuky, samostudium, možné jsou konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení: Příprava a realizace výuky: 50 bodůAbsolvování náslechů: 20 bodůAnalýza výuky a zpracování hospitačních protokolů: 20Prezentace za závěrečném kolokviu: 10100 - 61 bodů splnil/započteno 60 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.