Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové prvky ve výuce literatury (KCD / 2PVCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2PVCL - Nové prvky ve výuce literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře jsou věnovány aktuálním otázkám literární výchovy na 2. stupni základní školy. Studenti se v nich seznamují s novými pohledy na proměnu výuky literatury v současné škole a s probíhajícími diskuzemi didaktiků a učitelů z praxe. Hlavní pozornost je věnována nové didaktické produkci M. Germuškové, J. Zítkové, Z. Kožmína, I. Gejgušové a L. Lederbuchové. Teoretické poznatky jsou využívány v modelových výukových situacích.1. Současné pojetí literární výchovy na 2. stupni základní školy2. Stav dětského čtenářství, tzv. doporučená četba a literární výchova3. Využití zvukových kvalit textů při interpretaci4. Název díla a vstupní pasáže textu jako interpretační klíč5. Proměna textu změnou vypravěče6. Komparace textů a interpretace

Získané způsobilosti

Student získá:znalost současného pojetí literární výchovy na ZŠ; znalost vybraných aktivizačních metod používaných při práci s uměleckým textem a postupů vhodných pro interpretaci textů; schopnost didakticky využívat terminologii literární vědy při práci s uměleckým textem; dovednost analýzy básnického a prozaického textu a jeho interpretace; dovednost aplikovat získané (metodické) poznatky v práci s uměleckým textem. Posílí kompetence kognitivní, komunikační, interakční.

Literatura

LEDERBUCHOVÁ, L. Dítě a kniha: o čtenářství jedenáctiletých. Plzeň: Nakl. Aleš Čeněk, 2004. KOŽMÍN, Z. Interpretace básní. Brno: FF MU, 1997. GEJGUŠOVÁ, I. Interpretace uměleckého textu v literární výchově na základní škole. Ostrava: OU, 2009. ISBN 978-80-7368-729-8.ZÍTKOVÁ, J. Kapitoly z didaktiky literární výchovy ve 2. - 5. ročníku ZŠ. Brno: PdF MU, 2004. ISBN 80-210-3327-4.LEDERBUCHOVÁ, L. Literatura ve škole. Plzeň, 2010. ISBN 978-80-7043-891-6.KOL. AUTORŮ. ERGO. Výchova literaturou - výchova k literatuře. Ústí nad Labem: PdF UJEP, 2001. KOL. AUTORŮ. Výuka národních literatur v evropském kontextu. Ústí nad Labem: PdF UJEP, 2004. ISBN 80-7044-544-0.

Požadavky

Seminární práce dle zadání vyučujícího; docházka na semináře, příprava na výstup v semináři; prezentace v semináři; písemné zpracování výukového výstupu v literární výchově; četba zadané odborné literatury (3 až 4 knihy).Další činnosti: samostudium, možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 80100 - 51 bodů splnil/započteno 50 - 0 bodů nesplnil/nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.