Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza staročeských textů (KCD / 2TART)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 2TART - Analýza staročeských textů, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Čtení a překlad staročeských textů (různých pravopisných systémů), jejich jazykový rozbor (zaměřený zejména na hláskosloví a morfologii - deklinace, konjugace, částečně na syntax a slovní zásobu). Etymologické analýzy.

Získané způsobilosti

Získané znalosti:hláskoslovný vývoj praslovanský, pračeský, staročeský; stč. deklinace jmen (gramatické kategorie, vývoj jmenných deklinačních typů); stč. konjugace (gramatické kategorie, vývoj slovesných tříd a typů); základy syntaxe a stč. slovní zásoby.Získané dovednosti: hláskoslovný a gramatický rozbor staročeského textu; orientace v jednotlivých vývojových etapách češtiny (s přihlédnutím k současnému stavu jazyka); čtení staročeských textů v různých pravopisných systémech a jejich překlad do dnešní češtiny.Získané kompetence:k učení, k řešení problémů, komunikativní.

Literatura

MACHEK, V. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: SPN, 1968. LAMPRECHT, A.-ŠLOSAR, D.-BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, 1986. PORÁK, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha: SPN, 1979. BĚLIČ, J. - KAMIŠ, A. - KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1979. PLESKALOVÁ, J. Stará čeština pro nefilology. Brno: MU, 2001. KOPECKÝ, M. Úvod do studia staročeských rukopisů a tisků. Praha: SPN, 1978. KOLEKTIV. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství LN, 2002. VEČERKA, R. a kol. K pramenům slov. Uvedení do etymologie. Praha:NLN, 2006. ISBN 80-7106-858-6.Manuscriptorium (historické knižní fondy). Vokabulář webový. http://vokabular.ujc.cas.cz.

Požadavky

Studenti si do semináře připravují rozbor zadaného úryvku staročeského textu. Udělení zápočtu je podmíněno odevzdáním seminární práce, obsahující jazykový rozbor úryvku zvolené staročeské památky.Účast v seminářích; plnění průběžně zadávaných úkolů; příprava na výstup v semináři; písemná analýza staročeského textu; prezentace v semináři; individuální konzultace dle potřeb studenta (včetně e-mailového kontaktu s vyučující); průběžné studium odborné literatury.Hodnocení studenta:- účast ve výuce - aplikace poznatků v textech (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (20 bodů)- zpracování seminární práce podle požadavků daných na začátku semestru (30-70 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100- 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.