Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bohemistika a poradenská praxe (KCD / 33BPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33BPP - Bohemistika a poradenská praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jazyk, jazykověda, jazyková kultura; aktuální česká jazyková situace a sociolingvistický výzkum.2. Jazyková popularizace a poradenská činnost. Minulost, současnost a role Ústavu pro jazyk český AV ČR.3. Úzus, norma, kodifikace; spisovnost a nespisovnost; standardnost a nestandardnost v komunikační situaci; proměnlivost komunikačních norem v psaném a mluveném projevu. Kodifikovat, anebo nekodifikovat?3. Argumentace v bohemistice, v jazykové popularizaci i v dnešním jazykovém poradenství; proměny kritérií.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven informacemi o stavu poradenství prostřednictvím Ústavu pro jazyk česká AV ČR, o možnostech využití elektronických databází a jiných zdrojů.

Literatura

SVOBODOVÁ, J. - ADÁMKOVÁ, I. - BOGOCZOVÁ, I. - JANDOVÁ, E. - METELKOVÁ SVOBODOVÁ, R. - SVOBODOVÁ, D. Fenomén spisovnosti v současné české jazykové situaci. Ostrava: OU, 2011. Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR. PRAVDOVÁ, M. aj. Jsme v češtině doma?. Praha, 2012. rubrika Drobnosti časopisu Naše řeč. GEJGUŠOVÁ, I. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Zdroje a cíle jazykové popularizace. Ostrava, 2010. ISBN 978-80-7368-916-2.HORÁLEK, J.. nejde jen o slova. Chomutov: Milenium Publishing, 2002. HLAVSOVÁ, J. Čeština na každý den. Víkend, 2007. Svozilová, N. Jak dnes píšeme a mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Praha, 2003. SGALL, P. - PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha: UK, 2004. MARTINCOVÁ, O., POLÍVKOVÁ, A. a ŠKVOROVÁ, D. Jazykové sloupky. Praha: Academia, 1991. ČERNÝ, J., HOLEŠ, J. Kdo je kdo v dějinách české lingvistiky. Praha: Libri, 2008. DANEŠ, F. Malý průvodce po dnešní češtině. Praha: Orbis, 1964. ČERNÁ, A. A KOLEKTIV. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. BALHAR, J. a kol. O češtině každodenní. Brno: Blok, 1984. Dvořáčková, V. Osudy Ústavu pro jazyk český. Praha, 2011.

Požadavky

Aktivně vyhledat, porovnat a vyhodnotit alespoň tři jazykové jevy, které jsou aktuálně v českém prostředí na postupu k noremnosti. Zápočet bude udělen za vlastní písemnou seminární práci v požadované kvalitě.Disciplína je ukončena zápočtem, jehož udělení je podmíněno kvalitním zpracovámím seminární práce, jejím obsahem je sledování a hodnocení tří jazykových jevů. Student může získat max. 10 bodů za adekvátnost výběru nosných jevů a po 30 bodech za každý zpracovaný jev. Body se odečítají i za pravopisné a formulační nedostatky.100 - 51 bodů splnil 50 - 0 bodů nesplnil Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.