Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 2 (KCD / 33CL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33CL2 - Interpretace textů z české literatury 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Realizace programu národní kultury ve vědě, poezii a próze: Jungmannovo dvojí rozmlouvání O jazyku českém; almanachy Básně v řeči vázané, Sebrání básní a zpěvů; J. Linda Záře nad pohanstvem2. Idea slovanské vzájemnosti v české novodobé poezii: Čelakovského Ohlasy, Kollárova Slávy dcera, Čechova Slávie3. Romantismus odosobňující a subjektivizující v tvorbě K. J. Erbena a K. H. Máchy, umělecká polemika s Májem - Záhořovo lože, Rozervanec, vliv Erbenových balad na tvorbu J. Nerudy4. Fikční svět Babičky B. Němcové, Němcová epistolografka, obraz venkova, města a ženy v tvorbě májovců5. Parnasismus v tvorbě Vrchlického, Sládka a Zeyera6. Obraz venkova a české minulosti v realistické próze: povídky T. Novákové, K. V. Raise, A. Jiráska

Literatura

LEHÁR, J. A KOL. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Lidové noviny, 1998. HAMAN, A. Česká literatura 19. století. České Budějovice: JU, 2002. POLÁK, J. Česká literatura 19. století. Praha: SPN, 1990. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury II - literatura národního obrození. Praha: Československý spisovatel, 1960. POHORSKÝ, M. (red.). Dějiny české literatury III. Praha, 1961. JANÁČKOVÁ, J. Alois Jirásek. Praha, 1987. OTRUBA, M. Božena Němcová. Praha, 1962. VODIČKA, F. Cesty a cíle obrozenecké literatury. Praha: Československý spisovatel, 1958. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. JANÁČKOVÁ, J. Česká literatura 19. století. Praha: Scientia, 1994. HAMAN, A. Česká literatura 19. století a evropský kontext. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 1999. MACURA, V. Český sen. Praha: NLN, 1998. ČERNÝ, V. Knížka o Babičce. Praha: Československý spisovatel, 1963. HAMAN, A. Neruda prozaik. Praha: Odeon, 1969. NOVÁK, A. O Teréze Novákové. Česká Třebová, 1930. JANÁČKOVÁ, J. Stoletou alejí. O české próze minulého věku. Praha: ČS, 1985. MACURA, V. Znamení zrodu: české národní obrození jako kulturní typ. Jinočany: H+H, 1995.

Požadavky

Četba deseti beletristických titulů z nabídky doložená jejich seznamem a schopnost jejich čtenářské reflexe.Seminární práce - analýza vybraného titulu, disciplína je zakončena zkouškou.

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.