Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z české literatury 3 (KCD / 33CL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33CL3 - Interpretace textů z české literatury 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Impresionismus a symbolismus v díle Antonína Sovy2. Lyrika Františka Gellnera3. Tektonika Slezských písní Petra Bezruče, sebeprojekce - jeden ze základních znaků sbírky4. Klíčové motivy v díle Jaroslava Seiferta5. Vývoj poetiky Vítězslava Nezvala6. Protichůdci válečné generace: Jiří Orten a Ivan Blatný

Získané způsobilosti

Student bude dále prohlubovat znalosti o vývoji české literatury od konce 19. století do současnosti, o společenském a kulturním kontextu doby, bude rozvíjet interpretačních dovedností. Bude posilovat schopnost srovnávat jednotlivá období ve vývoji české literatury a vidět vzájemné souvislosti, inspirační vlivy mezi auotry a díly, návaznost tvůrců na předchozí tvorbu i vymezení se vůči ní. Zvlášť bude rozšiřovat znalosti vývoje české literatury 20. století v časových souvislostech, bude obohacovat rámcovou znalost širšího společenského a kulturního kontextu doby, bude posilovat dovednost systematizovat poznatky o nejvýznamnějších kulturních proudech, osobnostech a dílech.Student získá základní orientaci v pojetí výuky literatury daného období v kurikulárních dokumentech, bude rozvíjet schopnost využívat terminologii literární teorie při analýze uměleckého textu (včetně literárněvýchovného a didaktického aspektu).Student bude posilovat dovednost zpracovat seminární práci, bude posilovat kompetence kognitivní, komunikační, interkulturní.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Česká literatura na předělu století. Jinočany, 2001. LEHÁR, J. A KOL. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha, 1998. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury IV. Praha, 1995. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. MOLDANOVÁ, D. Česká literatura v období modernismu. Ústí nad Labem: UJEP, 1996. OPELÍK, J. Jak číst poezii. Praha: ČS, 1969. HRUBÝ, P. Osudné iluze, čeští spisovatelé a komunismus. Rychnov nad Kněžnou, 2000. KOLEKTIV AUTORŮ. Poetika české meziválečné literatury. Praha, 1987. NOVÁK, A. Přehledné dějiny literatury české. Brno: Atlantis, 1995. KOLEKTIV AUTORŮ. Studie o české próze na přelomu století. Ústí nad Labem, 1993.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. seminární práce na zadané téma 2. aktivní účast v seminářích3. recenze na divadelní představení4. četba5. úspěšné zvládnutí zápočtového testu v rozsahu témat diskutovaných v seminářích

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.