Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace textů z LPM 2 (KCD / 33DL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33DL2 - Interpretace textů z LPM 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů:1. Tvorba Fr. Hrubína pro děti. Klasifikace básnické tvorby pro děti, charakteristika čtyř okruhů. Analýza dvou básnických sbírek. Někteří představitelé hrubínovské typologie: Karel Šiktanc, Ivan Blatný. Interpretace dvou básnických sbírek.2. Tvorba některých pokračovatelů nezvalovsko-halasovské tendence. Básníci Jiří Žáček, Michal Černík, Josef Hanzlík a Emanuel Frynta. Analýza tří básnických sbírek.3. Básnické texty k výtvarným projevům. Básnická tvorba Jana Skácela a Josefa Bruknera. Analýza čtyř básnických sbírek.4. Proměny moderní autorské pohádky, mimořádného fenoménu české literatury pro děti. Pohádkáři Ludvík Aškenazy, Karel Šiktanc, Miloš Macourek, Ilona Borská.5. Příběh s dětským hrdinou. Hlediska klasifikace. Představitelé I. Procházková, M. Drijverová, H. Bořkovcová.6. Příběhová próza pro chlapce humoristicky orientovaná, reprezentovaná tvorbou Aleny Vostré. Analýza dvou titulů pro starší čtenáře. Současný příběh s dívčí hrdinkou. Některé představitelky uvedené žánrové oblasti.7. Příběhová próza pro mládež problémového zaměření s etopedickou tematikou. Někteří představitelé: Iveta Vochalová, Eliška Horelová (i Slovák Daniel Hevier). Analýza dvou titulů.

Literatura

CHALOUPKA, O. - VORÁČEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1984. URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 2. Praha: Albatros, 1976. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury 3. Praha: Albatros, 1979. SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno, 1998. URBANOVÁ, S. A KOL. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež v 90. letech 20. století. Olomouc: Votobia, 2004. ISBN 80-7042-668-3.URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: FF OU, 2005. ISBN 80-7368-046-7.

Požadavky

1) Vypracování podrobné analýzy (podle zadané osnovy) zvoleného titulu z české literatury pro děti a mládež2) Předložení seznamu četby vybaveného kompletními bibliografickými údaji

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.