Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká skladba (KCD / 33KLA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33KLA - Česká skladba, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Pojetí skladby; termíny věta a výpověď, gramatický větný vzorec. Vlastnosti výpovědi, propoziční akt. Komentář k odborné literatuře.2. Syntaktické vztahy - koordinační skupina, adordinační skupina. Syntaktický vztah dominace (shoda, řízenost, přimykání).3. Větné členy základové a nezákladové. Subjekt, bezpodmětné struktury.4. Predikát slovesný a slovesně-jmenný. Větné ekvivalenty. Objekt.5. Adverbiále. Doplněk.6. Atribut shodný a neshodný. Nepravidelnosti větných struktur (elipsa, parenteze, polovětné útvary).7. Souvětí parataktické a hypotaktické. Klasifikace vedlejších vět. Složité souvětí. Sémantická klasifikace souvětí.Program seminářů:Procvičení látky ze stejnojmenné přednášky na cvičných textech. Důraz bude položen na:- interpunkční pravopisné jevy;- větněčlenský rozbor vět a souvětí; valenci a gramatické větné vzorce; vlastnosti výpovědi.

Literatura

HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava, 2002. ČECHOVÁ, M a kol. Čeština-Řeč a jazyk. Praha: ISV, 2000. KOL. AUTORŮ. Mluvnice češtiny 3 - Skladba. Praha, 1987. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava, 2003. ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. KOLEKTIV. Příruční mluvnice češtiny. Praha : Lidové noviny, 1997. GREPL, M. - KARLÍK, P. Skladba češtiny. Praha, 1998.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: znalost interpunkčního pravopisu včetně odůvodňování - ověřuje se interpunkčním diktátem; absolvování diktátu coby písemné části zkoušky je podmínkou pro zápis k ústní části zkoušky; u ústní části: vstupní syntaktický rozbor textu a navazující teoretický výklad s doprovodnými jazykovými příklady na jednotlivé jevy; znalost odborné syntaktické terminologie. Seznam otázek není předem zadáván, studenti se řídí kompletním obsahem syntaktické části učebnice Čeština pro učitele a zadanými pasážemi z učebnice Skladba češtiny.

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.