Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvoření slov a česká lexikologie (KCD / 33LEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33LEX - Tvoření slov a česká lexikologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Základní pojmy, slovotvorné procesy mutace, transpozice a modifikace.2. Tvoření slov skládáním, druhy složenin.3. Odvozování substantiv a adjektiv. Odvozování sloves a příslovcí.4. Slovo jako jednotka slovní zásoby, složení slovní zásoby.5. Slovní význam, denotace, konotace, motivace, výrazy jednoznačné a mnohoznačné.6. Vztahy slov ve slovní zásobě, synonymie, antonymie.Pozornost bude věnována také dalším okruhům, např.slovotvorným postupům prefixace, sufixace, konverze, zkracování; odvozování substantiv a adjektiv; odzování sloves a příslovcí; vrstvám slov ve slovní zásobě; polysémii, druhům přenášení pojmenování; frazeologickým pojmenováním, druhům frazeologismů.

Literatura

FILIPEC, J. - ČERMÁK, F. Česká lexikologie. Praha: Academia, 1985. SGALL, P. - PANEVOVÁ, J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha, 2004. HAUSER, P. Nauka o slovní zásobě. Praha: SPN, 1980. ČEJKA, M. Česká lexikologie a lexikografie. Brno, 1992. Mluvnice češtiny 1. Tvoření slov. Praha: Academia, 1986. Demlová, E., Hubáček, J. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava, 1995. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. LOTKO, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc: UP, 2003. BEČKA, J. V. Slovník synonym a frazeologismů. Praha, 1977. MALIŠ, O. - MACHOVÁ, S. Současný český jazyk. Lexikologie. Praha, 1999.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: Ústní forma zkoušení, odpovědi na otázky vyplývající z témat přednášek. Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.