Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia českého jazyka (KCD / 33OCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33OCJ - Úvod do studia českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek a seminářů je podat studentům základní informace týkající se studia jak českého jazyka, tak lingvistiky obecně. Pozornost je věnována systémovosti a funkcím jazyka, charakteristice jednotlivých útvarů českého jazyka (spisovných i nespisovných), základní periodizaci vývoje českého jazyka a české jazykovědné bohemistice.Témata přednášek:1. Jazyk a jazykověda. Systém a struktura jazyka.2. Český národní jazyk a jeho celková charakteristika, diferenciace a stratifikace.3. Spisovný jazyk a jeho rozvrstvení. Norma a kodifikace spisovného jazyka. Funkce a principy českého pravopisu. Kodifikace pravopisu.4. Český národní korpus a možnosti jeho využití při studiu a výzkumu lingvistických disciplín.5. Nespisovné útvary českého jazyka (dialekty, interdialekty, sociolekty).6. Základní periodizace vývoje českého jazyka.7. Česká jazykovědná bohemistika, její vývoj a hlavní představitelé.

Získané způsobilosti

Student získá znalost základů lingvistické teorie, bude schopen aplikavat poznatky v praxi, zvládne v teoretické i praktické rovině normy, kodifikaci pravidel českého pravopisu a základní kroky při práci s ČNK.

Literatura

ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. SPN, 2011. ISBN 978-80-7235-413-9.HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. 2010. ISBN 978-80-86041-37-7.SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura. (distanční text). Ostrava, 2007. Pravidla českého pravopisu. Praha: Fortuna, 1999. HRBÁČEK, J. Úvod do studia jazyka. Praha, 1999. Černý J. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 1998. HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha, 1988. ČMEJRKOVÁ, S. - DANEŠ, F. - KRAUS, J. - SVOBODOVÁ, I. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1996. STICH, A. Jazykověda - věc veřejná. Praha: Nakladatelství LN, 2004. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. ÚJČ AV ČR. Internetová jazyková příručka. KARLÍK, P. - PLESKALOVÁ, J., aj. Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha : Academia, 2007.

Požadavky

- docházka na přednášky- sledování aktuálních jazykových jevů- aktivní účast v seminářích- příprava na krátkou prezentaci v semináři- prezentace v semináři- samostatné vypracování zadaných pravopisných cvičení- samostudium- možnost konzultace a e-mailového kontaktu s vyučujícímIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Požadavky ke zkoušce:Podmínkou pro získání zkoušky je aktivní účast na seminářích (70 %) a splnění písemného testu na závěr semestru. Pravopisný test má 2 části - teoretickou vyplývající ze základních témat disciéplíny a praktickou zaměřenou zejména na znalost pravidel českého pravopisu.Bodové hodnocení:100 - 91 bodů výborně 90 - 71 bodů velmi dobře 70 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.