Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pravopisné repetitorium (KCD / 33PRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33PRA - Pravopisné repetitorium, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Činnost v seminářích se opírá o práci s konkrétními jazykovými materiály cvičného charakteru, které akcentují následující pravopisné jevy:1. Pravopisná norma a kodifikace, české kodifikační příručky. Pravopis i/í a y/ý (vyjmenovaná slova, shoda podmětu s přísudkem apod.).2. Předložky s/z a předpony s-/z-.3. Problematika střídání délky samohlásek v domácích slovech, skupiny bě/bje, vě/vje, mě/mně, pě.4. Psaní slov přejatých.5. Psaní velkých písmen.6. Zkratky a značky.7. Dělení slov v češtině, členicí znaménka (středník, uvozovky, pomlčka, spojovník aj.).

Literatura

ČERNÁ, A. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. Pravidla českého pravopisu - nejnovější vydání. KALANDRA, F. - ONDRÁŠKOVÁ, K. - STRAKOVÁ, H. Pravopis nejen pro školu. Brno: MU, 2004. KOL. AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2004. HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 2002. DEMLOVÁ, E. - HUBÁČEK, J. Praktická cvičení z českého jazyka. Ostrava: FF OU, 1995. DOLEJŠÍ, P. Základní pravopisné jevy a pravopisná pravidla s podrobným výkladem českého pravopisu. Humpolec: Nakladatelství Pavel Dolejší, 2005. KROBOTOVÁ, M. - JODASOVÁ, H. Základy českého pravopisu a pravopisná cvičení. Olomouc: UP, 2002.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, vystoupení na aktuální jazykové téma (zpracování a ústní představení jazykovědné aktuality).

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.