Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy bohemistiky a korpusové lingvist (KCD / 33RCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RCJ - Základy bohemistiky a korpusové lingvist, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavním cílem přednášek je podat studentům stěžejní informace, které se týkají jak studia českého jazyka a lingvistiky obecně, jak možných dalších praktických využití, mj. ve výuce na ZŠ. Pozornost je věnována systémovosti a funkcím jazyka, charakteristice jednotlivých útvarů českého jazyka (spisovných i nespisovných, a to včetně reflexe aktuálních trendů), základní periodizaci vývoje českého jazyka a české jazykovědné bohemistice. Zvýrazněna je role korpusového bádání z hlediska jeho uplatnitelnosti jak ve studiu a dílčích výzkumech, tak ve školské praxi, protože v současné situaci v českém prostředí stále významnější roli hraje stav noremnosti a uzuálnosti (oproti kodifikaci, která ustupuje do pozadí).Témata přednášek:1. Jazyk a jazykověda. Systém a struktura jazyka.2. Český národní jazyk a jeho celková charakteristika, diferenciace a stratifikace, reflexe aktuální jazykové situace na území ČR.3. Spisovný jazyk a jeho rozvrstvení. Norma a kodifikace spisovného jazyka. Funkce a principy českého pravopisu. Kodifikace pravopisu.4. Český národní korpus a možnosti jeho využití při studiu a výzkumu lingvistických disciplín a ve školské praxi.5. Nespisovné útvary českého jazyka (dialekty, interdialekty, sociolekty), aspekty hodnocení jejich současného stavu, očekávané budoucí perspektivy.6. Základní periodizace vývoje českého jazyka.7. Česká jazykovědná bohemistika, její vývoj a hlavní představitelé.

Získané způsobilosti

Student získá znalost základů lingvistické teorie, bude schopen aplikavat poznatky v praxi, zvládne v teoretické i praktické rovině normy, kodifikaci pravidel českého pravopisu a základní kroky při práci s ČNK.

Literatura

http://www.ujc.cas.czČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. SPN, 2011. ISBN 978-80-7235-413-9.Hubáček, J., Jandová, E., Svobodová, D., Svobodová, J. Čeština pro učitele. Opava, 2010. ČERNÝ, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc, 1996. SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura. (distanční text). Ostrava, 2007. SVOBODOVÁ, J. - KULDANOVÁ, P. Jazyková kultura dnešních dní. Ostrava: OU, 2002. KOLEKTIV. Pravidla českého pravopisu s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Praha: Academia, 2000. ISBN 80-200-0475-0.HRBÁČEK, J. Úvod do studia českého jazyka. Praha, 1984. ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Praha: Academia, 1997. STICH, A. Jazykověda - věc veřejná. Praha: Nakladatelství LN, 2004. GREPL, M. A KOL. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. PLESKALOVÁ, J, KARLÍK, P., KRČMOVÁ, M., VEČERKA, R. (eds.). Kapitoly z dějin české jazykovědné bohemistiky. Praha : Academia, 2007.

Požadavky

Docházka na přednášky;sledování aktuálních jazykových jevů;samostatné vypracování zadaných pravopisných cvičení;samostudium;možnost konzultace a e-mailového kontaktu s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím. Student zpracuje samostatný úkol a písemně doloží, jak problematiku zvládl (popis vlastního postupu samostudiem).Požadavky ke zkoušce:Podmínkou pro získání zkoušky je aktivní účast ve výuce (70 %) a splnění písemného testu na závěr semestru. Pravopisný test má 2 části - teoretickou vyplývající ze základních témat disciéplíny a praktickou zaměřenou zejména na znalost pravidel českého pravopisu.Hodnocení:0 až 2 chyby = A3 až 4 chyby = B5 až 6 chyb = C 7 až 8 chyb = D9 až 10 chyb = Evíce než 10 chyb = F

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kamila Sekerová, Ph.D.Mgr. Kamila Sekerová, Ph.D.