Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z LPM 1 (KCD / 33RD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RD1 - Kapitoly z LPM 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Úvod do studia literatury pro děti a mládež.2. Teorie a kritika literatury pro děti a mládež.3. Folklor a jeho vztah k literatuře. Žánrová skladba. Malé folklorní žánry.4. Velké folklorní žánry. Pohádka a pověst. Adaptace folklorních látek.5. Pohádka. Její funkce v četbě dětí. Možné analytické přístupy k pohádce.6. Autorská pohádka.7. Konkrétní autorský přístup k pohádce.

Získané způsobilosti

- znalost specifických znaků a funkcí literatury pro děti a mládež- znalost faktorů ovlivňujících dětské čtenářství- znalost vývoje LPM a jejích nejvýznamnějších představitelů, stěžejních děl, klíčových žánrů, které vycházejí z ústní lidové slovesnosti - pohádka, pověst, báje, mýtus (s přihlédnutím k výuce LPM na ZŠ)- schopnost využívat terminologii literární teorie k analýze děl LPM- dovednost rozvíjet čtenářské zájmy dětí, vybrat vhodné tituly pro konkrétní třídní kolektiv a jednotlivé žáky- kompetence komunikační a interakční

Literatura

URBANOVÁ, S. Meandry a metamorfézy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. ŠUBRTOVÁ, M. a kol. Pohádkové příběhy v české literatuře pro děti a mládež 1990-2010. Brno: Masarykovy univerzita, 2011. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I - III. Praha, 1979. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. 5. vyd. Ostrava: FF UO, 2005. SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno: Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR, 1998. PROPP, V. J. Morfologie pohádky a jiné studie. Jinočany: H&H, 1999. ŠMAHELOVÁ, H. Návraty a proměny. Literární adaptace lidových pohádek. Praha: Albatros, 1989. SIROVÁTKA, O. Současná česká literatura a folklór. Praha, 1985. NEZKUSIL, V. Studie z poetiky literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1983. ŠUBRTOVÁ, M. a kol. Slovník autorů literatury pro děti a mládež 2. Čeští spisovatelé.

Požadavky

- průběžná četba textů LPM- četba zadané odborné literatury a četba beletrie (nejméně 20 titulů vybraných žánrů), primární a sekundární literatura bude předmětem písemné kontroly na konci semestru- samostudiumBodový systém1) seminární úkol (zahrnuje studium primární a sekundární literatury) 0 - 80 bodů2) aktivní účast na konzultaci 0 - 20 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 bodů nesplnilIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

Mgr. Olga Kubeczková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina Homolová, Ph.D.PhDr. Kateřina Homolová, Ph.D.