Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z LPM 2 (KCD / 33RD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RD2 - Kapitoly z LPM 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klasická poezie pro děti.2. Moderní poezie pro děti.3. Poezie apoetického věku a současné podoby básnické tvorby dětem.4. Příběhová próza s dětským hrdinou.5. Dívčí román.6. Dítě a touha po dobrodružství.7. Próza s přírodní tematikou.

Získané způsobilosti

- znalost specifických znaků a funkcí literatury pro děti a mládež- znalost faktorů ovlivňujících dětské čtenářství- znalost vývoje LPM a jejích nejvýznamnějších představitelů, stěžejních děl, klíčových žánrů, které vycházejí z ústní lidové slovesnosti - pohádka, pověst, báje, mýtus (s přihlédnutím k výuce LPM na ZŠ)- schopnost využívat terminologii literární teorie k analýze děl LPM- dovednost rozvíjet čtenářské zájmy dětí, vybrat vhodné tituly pro konkrétní třídní kolektiv a jednotlivé žáky- kompetence komunikační a interakční

Literatura

TOMAN, J. Konstanty a proměny moderní české poezie pro děti. České Budějovice, 2008. CHALOUPKA, O. - VORÁČEK, J. Kontury české literatury pro děti a mládež. Praha: Albatros, 1984. URBANOVÁ, S. Meadry a metamorfózy dětské literatury. Olomouc: Votobia, 2003. CHALOUPKA, O. - NEZKUSIL, V. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury I - III. Praha, 1979. ČEŇKOVÁ, J. a kol. Vývoj literatury pro děti a mládež a její žánrové struktury. Praha: Portál, 2006. SIROVÁTKA, O. Česká pohádka a pověst v lidové tradici a dětské literatuře. Brno: AV ČR, 1998. URBANOVÁ, S. Děti a literatura. (Antologie textů literatury pro děti a mládež I). Děti a poezie. Ostrava: OU, 1996. URBANOVÁ, S. - ROSOVÁ, M. Historický vývoj žánrů literatury pro mládež. Žánry, osobnosti, díla. Ostrava: OU, 2003. URBANOVÁ, S. A KOL. Sedm klíčů k otevření literatury pro děti a mládež v 90. letech 20. století. Olomouc: Votobia, 2004. ISBN 80-7042-668-3.URBANOVÁ, S. - STANISLAVOVÁ, Z. Současná slovenská literatura pro děti a mládež (antologie). Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. URBANOVÁ, S. Dialogy Ivy Procházkové. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2012. NOVÁK, R. - KULDANOVÁ, P. a kol. Překračování hranic obvyklosti. Ostrava, 2010. ISBN 978-80-7368-920-9.KUBECZKOVÁ, O. Současná literatura pro malé děti a její umělecká hodnota. Ostrava, 2013. ISBN 978-80-7464-004-9.

Požadavky

Student u zkoušky předloží seznam 40 titulů primární a 3 titulů sekundární literatury. Seznam bude obsahovat tituly všech žánrů a ze starší i současné tvorby. Student prokáže teoretickou znalost v oblasti následujících žánrů lpm: adaptace folklorních žánrů, autorská pohádka, příběhová próza s dětským hrdinou, dívčí a chlapecká próza, dobrodružný román, historická a přírodní próza, poezie pro děti a mládež. Dále prokáže schopnost komparace uměleckých textů z vlastního seznamu v perspektivě žánrového určení a funkčnosti ve čtenářství.Požadavky na studenta:průběžná četba textů LPM;prezentace zadaného úkolu na semináři;četba zadané odborné literatury;četba beletrie (nejméně 20 titulů vybraných žánrů); samostudium;zápočet za podmiňující předmět.Bodové hodnocení reprezentativní seznam primární i sekundární literatury v rozsahu 40 titulů 0 - 10 bodůzkouška 0 - 90 bodů100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 50 bodů dobře 49 - 0 bodů nevyhovělIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

Mgr. Olga Kubeczková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kateřina Homolová, Ph.D.