Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpunkční seminář (KCD / 33RIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RIT - Interpunkční seminář, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komentáře k Pravidlům českého pravopisu - část Členicí znaménka.2. Komentáře ke cvičebnici Průvodce českou interpunkcí.3. Práce s konkrétními texty a jejich parcelací. Příprava vlastního interpunkčního diktátu.

Získané způsobilosti

Student se ve specializovaném interpunkčním semináři věnuje syntaktické výstavbě konkrétních textů, upevňuje znalosti interpunkce, a to včetně různých odchylek, zvláštností a nepravidelností ve větných a souvětných strukturách. Student připravuje interpunkčně zajímavé texty, kde se projevují jasně definované interpunkční zásady (dobře odůvodnitelné díky syntaktickým znalostem).

Literatura

Pravidla českého pravopisu - nejnovější vydání. SVOBODOVÁ, J. Průvodce českou interpunkcí. Opava, 2003. SVOBODOVÁ, J. Česká interpunkční cvičení s klíčem. Ostrava: PdF OU, 2003. SVOBODOVÁ, J. Jazyková kultura. (distanční text). Ostrava, 2007. ČERNÁ, A. A KOLEKTIV. Na co se nás často ptáte. Praha: Scientia, 2002. GREPL, M. - KARLÍK, P. Učte se s námi skladbě češtiny. Praha : SPN, 1992.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: do zadaného termínu studenti odevzdají vytištěnou (písemnou) verzi vlastního tematicky jednotného interpunkčního diktátu stanoveného rozsahu a náročnosti. Diktát je opatřen názvem, připojen je zdroj, odkud byl text (i výrazněji upravený) čerpán. Délka diktátu: 7 interpunkčně zajímavých dílčích větných celků. Diktát bude doplněn přesným a odborně správným zdůvodněním interpunkce (po vzoru Průvodce českou interpunkcí). Sporné příklady budou vynechány (nebo náležitě okomentovány).

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.