Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj českého jazyka (KCD / 33RJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RJA - Vývoj českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ve výuce bude podán nástin vývoje českého jazyka od období předhistorického přes charakteristiku významných etap vývoje češtiny do doby národního obrození (s reflexemi k současnému jazyku spisovnému i nářečím a také možnostem využití poznatků v rámci výuky českého jazyka na ZŠ).Podle možností bude prostor vymezen analýzám vybraných stč. textů (porozumění textu, jeho převedení do současné češtiny, jazykový rozbor; schopnost vysvětlit některé hláskové nebo morfologické jevy současného jazyka historickým vývojem).Témata přednášek:1. Charakteristika předhistorického vývoje, praslovanština, pračeština. Cyrilometodějská mise, staroslověnština.2. Počátky existence českého jazyka. Hláskový vývoj. Pravopisné systémy.3. Čeština 14. století. Morfologický vývoj - stč. deklinace.4. Čeština doby husitské. Morfologický vývoj - stč. konjugace.5. Humanistická čeština. Pobělohorské období.6. Národní obrození.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vývojem jazyka, bude se orientovat v periodizaci vývoje češtiny, získá schopnost číst a překládat vybrané staročeské texty a sledovat v nich zásadní vývojové změny.Student získá teoretické znalosti a bude schopen je aplikovat při práci s textem.Student bude rozvíjet zvláště komunikativní kompetence, kompetence k učení, k řešení problémů.

Literatura

LAMPRECHT, A.-ŠLOSAR, D.-BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha : SPN, 1986. ŠLOSAR, D. - VEČERKA, R. a kol. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009. PLESKALOVÁ, J. Stará čeština pro nefilology. Brno: MU, 2001. CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985. KOMÁREK, M. - BLÁHA, O. ed. Dějiny českého jazyka. vyd. 1. Brno: Host, 2012. ISBN 978-80-7294-591-7.DAVIDOVÁ, D. Historická mluvnice a dialektologie. Ostrava: PdF, 1986. PORÁK, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha: SPN, 1979. BĚLIČ, J. - KAMIŠ, A. - KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1979.

Požadavky

Předpokládá se průběžná teoretická a praktická příprava studentů na výuku. Podmínkou k vykonání zkoušky je vypracování seminární práce, jejímž obsahem je jazykový rozbor úryvku libovolné stč. památky (nejlépe ze 14. století). Zkouška se skládá ze dvou částí - písemné a ústní; v písemné části student odpoví na teoretické otázky vyplývající z témat přednášek a určí gramatické kategorie podstatných jmen a sloves v krátkém úryvku stč. textu; náplní ústní zkoušky je jednak hodnocení písemné části a případné doplňující teoretické otázky, jednak hodnocení studentovy seminární práce. Okruhy ke zkoušce:1. Periodizace vývoje českého jazyka. 2. Charakteristika předhistorického vývoje. Praslovanština, pračeština. Základní znaky (hláskové jevy) vydělující západoslovanské jazyky z praslovanštiny a prvky, kterými se čeština v době pračeské odlišila od ostatních slovanských jazyků.3. Staroslověnština, cyrilometodějská mise.4. Vývoj českého hláskosloví (do 10. stol., 10.-14. stol., po 14. stol.).5. Staročeská deklinace (jmenná, zájmenná, složená). Vokalické a konsonantické deklinační typy substantiv; kmenový a rodový princip. Jmenné gramatické kategorie.6. Staročeská konjugace. Slovesné gramatické kategorie; systém časů ve staré češtině. Stč. konjugační typy - slovesa atematická, tematická - rozdělení do tříd podle prézentního kmene.7. České pravopisné systémy.8. Počátky existence českého jazyka ("přípravné" 12.-13. století).9. Čeština 14. století.10. Čeština doby husitské.11. Humanistická čeština. 12. Pobělohorské období (čeština doby barokní).13. Národní obrození (kodifikace spisovného jazyka).Hodnocení studenta:- účast ve výuce, plnění průběžně zadávaných úkolů (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (10 bodů)- písemná analýza staročeského textu (30 bodů)- zkouška (50 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100-91 bodů výborně 90-71 bodů velmi dobře70-51 bodů dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.