Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář ke korpusové lingvistice (KCD / 33RKL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RKL - Seminář ke korpusové lingvistice, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem disciplíny je hlubší seznámení studentů s možnostmi využívání jazykových korpusů v lingvistickém studiu a výzkumu a při výuce českého jazyka na ZŠ a analýza jazykových problémů na základě využití korpusových dat.1. Jazykové korpusy a jejich typy. Český národní korpus.2. Korpusová data z hlediska jazykových rovin.3. Budování korpusů, sběr a zpracování dat pro korpusy.4. Korpusové manažery, statistické programy, kvantitativní lingvistika.5. Využití korpusů a korpusových dat, slovníky.6. Samostatná práce studentů s korpusem.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s teorií práce s jazykovými korpusy, posílí dovednost získávání jazykového materiálu z korpusu, dovednost praktického využití korpusů, zejména pro budoucí upotřebení ve výuce českého jazyka na ZŠ.Student získá schopnost samostatné aplikace korpusových dat při řešení jazykových problémů a hodnocení dílčích jevů.Student bude dále rozvíjet interakční, komunikační a evaluační kompetence.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Český národní korpus. Úvod a příručka uživatele. Praha, 2000. Internet: webové stránky Ústavu Českého národního korpusu (ucnk.ff.cuni.cz). ČERMÁK, F. - BLATNÁ, R. Jak využívat Český národní korpus. Praha : LN, 2005. ČERMÁK, F. Manuál lexikografie. Jinočany, 1995. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. KARLÍK, P. (ed.). Korpus jako zdroj dat o češtině. Brno: FF MU, 2004. ČERMÁK, F. Studie z korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000. ČERMÁK, F. A KOL. Úvod do korpusové lingvistiky. Praha: Karolinum, 2000.

Požadavky

Disciplína je ukončena zápočtem, jehož udělení je podmíněno zasláním elektronické formy seminární práce, jejímž obsahem je 5 samostatně vytvořených úkolů, které lze řešit s pomocí korpusu. Součástí hodnocení práce je:a) originalita úkolů;b) preciznost formulace zadání;c) vhodnost zvolené jazykové problematiky pro řešení na korpusu;d) přesnost postupu řešení;e) formulace závěrů s uvedením výsledků vyhledávání v korpusu. Celkem lze získat za každý úkol získat 0 - 20 bodů, celkový možný počet je 100 bodů, minimální pro dosažení zápočtu 51 bodů.100 - 51 bodů splnil 50 - 0 bodů nesplnil Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.doc. PhDr. Diana Svobodová, Ph.D.