Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje české literatury 1 (KCD / 33RL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RL1 - Kapitoly z vývoje české literatury 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní vhled do vývoje literatury v první polovině 19. století. Posluchači získají povědomí o průběhu národního obrození a naplňování jeho cílů. Seznamují se se základními vývojovými tendencemi od klasicismu přes preromantismu a romantismus k počátkům realistické tvorby.Přednášky1.Úvod do studia literatury. Významné osobnosti české literární vědy, zásadní díla (od Dobrovského k dnešku). Zásady práce s odbornou literaturou.2.Historický kontext, významné události světových a českých dějin 18. a 19. století, filozofické a umělecké směry daného období.3.Počátky českého národního obrození, periodizace, počátky českého novodobého písemnictví (V. Thám, A. J. Puchmajer). Počátky jazykovědy a literární vědy (J. Dobrovský a J. Jungmann).4.Vývoj divadla a dramatické tvorby. V. K. Klicpera, J. K. Tyl a jejich pokračovatelé.5.Vývoj poezie v první polovině 19. století. Od rukopisných padělků, od tvorby Čelakovského a Kollára k stěžejním dílům, odosobňující a subjektivizující linie českého romantismu v tvorbě Erbena a Máchy, společenské satiry Havlíčka Borovského. Od ideálů slovanské vzájemnosti k individuální výpovědi tvůrce.6.Rozvoj prózy v první polovině 19. století (J. Linda, V. K. Klicpera, F. J. Rubeš, M. D. Rettigová, B. Němcová).

Získané způsobilosti

Student získá základní literárněhistorickou orientaci ve vývoji českého písemnictví první poloviny 19. století na pozadí evropského kontextu; student se seznámí se specifiky literatury daného období a její periodizací;student si osvojí znalosti o významných autorech, o stěžejních dílech a hlavních žánrech daného období;student posílí schopnost interpretovat umělecký text; student rozvíjí kognitivní, komunikační, komparační, interkulturní kompetence.

Literatura

LEHÁR, J. - A. STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. HAMAN, A. Česká literatura 19. století. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2002. HAMAN, A. Trvání v proměně. Praha: ARSCI, 2007. HRTÁNEK,P. Antologie textů k dějinám české literární kritiky (XIX. století). Ostrava: FF OU, 2008. KOLEKTIV AUTORŮ. Biedermeier v českých zemích. Praha: KLP, 2004. POLÁK, J. Česká literatura 19. století. Praha: SPN, 1990. JANÁČKOVÁ, J. Česká literatura 19. století. Praha: Scientia, 1994. POHORSKÝ, M. A KOL. Dějiny české literatury III. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1961. TUREČEK, D. - PAPOUŠEK, J. Hledání literárních dějin. Praha-Litomyšl: Paseka, 2005. TUREČEK,D.- URVÁLKOVÁ, Z. Mezi texty a metodami. Praha: PERIPLUM, 2005. JANÁČKOVÁ, J. Stoletou alejí. O české próze minulého věku. Praha: ČS, 1985.

Požadavky

Docházka do výuky; četba beletristických titulů (15 titulů); příprava ke znalostnímu testu; zpracování seminární práce; samostudium; možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 50znalostní test: 30 bodů100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočtenoIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.