Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje české literatury 2 (KCD / 33RL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RL2 - Kapitoly z vývoje české literatury 2, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní vhled do vývoje literatury v druhé polovině 19. století. V návaznosti na znalosti o předchozím literárním vývoji se seznamují s rozvíjením realistických tendencí v tvorbě, sledují nástup nových uměleckých generací, jejich programy a cíle.Přednášky:1.Literární tvorba májovců, jejich umělecký program, nový pohled na soudobou společnost , obraz venkova a města, vývoj a význam žurnalistiky2.Český parnasismus, tvůrčí východiska ruchovců a lumírovců3.Básnická, prozaická, dramatická a překladatelská tvorba Vrchlického, Sládka, Zeyera a Čecha4.Rozmach realistické prózy, obraz venkova v tvorbě T. Novákové, K. V. Raise5.Česká minulost v literárním díle A. Jiráska a Z. Wintra6.Stav českého divadla v druhé polovině 19. století, úsilí o vznik Národního divadla; vrcholná realistická dramata7. Česká literatura 19. století v čítankách a literární výchově na ZŠ.

Získané způsobilosti

Student je schopen literárněhistorické orientace ve vývoji českého písemnictví 19. století, je seznámen se specifiky literární tvorby daného období, s nosnými žánry, autory a stěžejními díly.Student získá přehled o periodizaci literatury, společenském a kulturním kontextu dané doby. Student bude schopen využívat terminologii literární teorie, interpretovat umělecký text, bude rozvíjet dovednost vypracovat seminární práci, jejímž základem je analýza a interpretace uměleckého textu. Student posílí kompetence komunikační, interpersonální, interkulturní a sociální.

Literatura

LEHÁR, J. - A. STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. HAMAN, A. Česká literatura 19. století. České Budějovice: JU, 2002. HAMAN, A. Trvání v proměně. Praha: ARSCI, 2007. HRTÁNEK,P. Antologie textů k dějinám české literární kritiky (XIX. století). Ostrava: FF OU, 2008. ŠTĚPÁNEK, L. Cesta k realitě (literatura a kultura v druhé polovině 19. století). Brno, 2003. TUREČEK, D. Česká literatura národního obrození. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 1993. JANÁČKOVÁ, J. Česká literatura 19. století. Praha: Scientia, 1994. POLÁK, J. Česká literatura 19. století. Praha: SPN, 1990. POHORSKÝ, M. A KOL. Dějiny české literatury III. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1961. TUREČEK, D. - PAPOUŠEK, J. Hledání literárních dějin. Praha-Litomyšl: Paseka, 2005. JANÁČKOVÁ, J. Stoletou alejí. O české próze minulého věku. Praha: Československý spisovatel, 1985.

Požadavky

Docházka do výuky; průběžná četba studijní literatury k přednášené problematice; četba beletristických titulů (10 titulů); příprava ke zkoušce; zpracování seminární práce; samostudium; možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 10 bodůzpracování seminární práce: 20 bodůHodnocení: 91-100 bodů A81-90 B71-80 C61-70 D51-60 E0-50 F

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.