Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k českému tvarosloví (KCD / 33RVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RVA - Seminář k českému tvarosloví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Činnost je soustředěna na morfologickou analýzu textů, zvýrazňuje a dokumentuje trendy ve vývoji tvarosloví s přihlédnutím k variantnosti, dubletnosti a výskytu nepravidelných tvarů. Znalosti o české morfologii jsou procvičovány a rozšiřovány se záměrem zvýšit jazykovou kompetenci budoucích odborníků a pracovníků ve vzdělávání.Pozornost je výběrově věnována:členění slovního tvaru (funkce morfů a jejich změny ve slovotvorných a tvarotvorných procesech); tvarosloví podstatných jmen a adjektiv (vývojové tendence, začleňování jmen cizího původu, tendence ve stupňování); vlastnostem vyplývajícím z nástavbového charakteru zájmen a číslovek; slovesům ve funkci organizačního centra sdělení; neohebným slovům; vývojovým tendencím v současném českém tvarosloví a využití ČNK ve výzkumu i v rámci výuky na ZŠ.

Získané způsobilosti

Student si utřídí a upevní odborné poznatky z předmětu 33RRO, zvláště posílí dovednost rozlišit formální a funkční vlastnosti morfologických jevů; dovednost určit slovní druhy a komentovat slovnědruhové transpozice; určit formální vlastnosti slov a slovních tvarů, komentovat jejich funkční vlastnosti;dovednost zpracovat referát z odborné literatury a schopnost aplikovat poznatky s využitím metajazykového vyjadřování v aktuálních textech mimo jazykové cvičebnice.. kompetence aplikovat poznatky o současném funkčním a formálním tvarosloví češtiny na různých textech

Literatura

HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1988. ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. Praha, 2000. HUBÁČEK, J. - JANDOVÁ, E. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava : Vade mecum Bohemiae, 2002. ISBN 80-85819-41-4.Pravidla českého pravopisu (nejnovější vydání). KOLEKTIV. Příruční mluvnice češtiny. Praha : Lidové noviny, 1997. BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha, 1996. MACHEK, V. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1968. Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR. KOLEKTIV AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2005.

Požadavky

Aktivní práce ve výuce; sledování aktuální lingvistické časopisecké literatury; vypracování seminární práce; samostudium; možnost konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím. Hodnocení: - seminární úkol (zahrnuje studium primární a sekundární literatury) - 0 - 80 bodů, - aktivní účast na seminář - 0 - 20 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 bodů nesplnilIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Davidová Glogarová, Ph.D.