Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje světové literatury (KCD / 33RVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RVL - Kapitoly z vývoje světové literatury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky světového písemnictví - od eposu o Gilgamešovi k stěžejním dílům řecké a římské literatury, středověká evropská literární tvorba a literárnímu humanismu a renesanci.2. Baroko, klasicismus ve světové literatuře, světová literatura 19. století, umělecké směry, autoři, díla.3. Aktuální společenské problémy v literatuře 20. století, obraz války, holocaustu, "rozděleného světa".4. Nové tendence v literatuře druhé poloviny 20. století a noví tvůrci v literatuře na počátku nového tisíciletí.5. Světová literatura v čítankách a literární výchově na ZŠ.

Získané způsobilosti

Student získá na základě analýz a interpretací vybraných děl znalost hlavních směrů vývoje světového písemnictví od starověku, antiky do současnosti, znalost periodizace, nejvýznamnějších osobností a stěžejních děl. Student získá představu o proměnách klíčových žánrů v uvedeném období. Student rozvine schopnost využívat terminologii literární teorie při analýze děl světové literatury.Student posílí zvláště komunikační, komparační, kognitivní kompetence.

Literatura

MILIČKA, K. Básníci velkých příběhů: světová literatura. Praha, 2002. JURÍČEK, J. A KOL. Encyklopédia spisovatelov světa. Bratislava: Obzor, 1987. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 1, A-L. Praha, 1988. MACURA, V. Slovník světových literárních děl. [Díl] 2, M-Ž. Praha, 1988. MILIČKA, K. Světová literatura. Praha: Fortuna, 1998. VLAŠÍN, Š. a kol. Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel, 1984. ČERVENKA, M. - MACURA, V. - MED, J. - PEŠAT, Z. Slovník literárních žánrů a skupin (red. Z. Pešat). Praha: NLN, 1983.

Požadavky

Docházka do výuky; četba beletristických titulů (5 děl); příprava ke znalostnímu testu; samostudium; možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Bodové hodnocení:aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 50 bodůznalostní test: 50 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 nesplnilIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.