Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková stránka českého jazyka (KCD / 33RZJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33RZJ - Zvuková stránka českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci přednášek jsou studenti seznámeni se základními tématy vztahujícími se k disciplíně a reflektujícími ve vybraných složkách budoucí profesní zaměření studentů:1. Fonetika jako vědecká disciplína, vztah fonetiky a fonologie, vztah zvukové a grafické stránky jazyka, fonetická transkripce.2. Mluvní technika - respirace, fonace, artikulace. Klasifikace českých samohlásek a souhlásek.3. Hlavní zásady spisovné výslovnosti slov domácích a přejatých.4. Zvukové prostředky členění a modulace řeči.5. Učitel jako mluvní a hlasový vzor. Hlasová hygiena a poruchy hlasu. Vývoj a poruchy řeči.Vhodná témata jsou prakticky procvičována, zejm. nácvik dechové a hlasové techniky, správná artikulace hlásek, spisovná výslovnost, schopnost výrazného hlasitého čtení s náležitým frázováním a modulací.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o zvukové stránce jazyka a poznatky potřebné pro pedagogickou praxi, k nimž patří: ortoepie, zvukové prostředky řeči, diagnostika mluvní techniky, zásady hlasové hygieny.Student získá potřebné dovednosti, které se týkají osvojení hlasové techniky, zásad spisovné výslovnosti,logického užívání zvukových prostředků řeči. Student si osvojí fonetickou transkripci; bude schopen vyjadřovat se jasně, srozumitelně a přiměřeně v určité komunikační situaci.Student bude rozvíjet zvláště kompetence komunikativní, sociální, občanské, k učení a k řešení problémů.

Literatura

HUBÁČEK, J.- JANDOVÁ, E.- SVOBODOVÁ, D. - SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele, 4. vydání. VADE MECUM BOHEMIAE, 2010. PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny s obecným úvodem do problematiky oboru. Praha: Karolinum, 1994. KRČMOVÁ, M. Fonetika a fonologie: zvuková stavba současné češtiny. Brno: FF MU, 1997. KRČMOVÁ, M. Úvod do fonetiky a fonologie pro bohemisty. 3. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita 2008. HůRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha, 1995. KRAUS, J. Člověk mluvící. Praha: LEDA, 2011. KARLÍK, P - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J., aj. Encyklopedický slovník češtiny. Praha : NLN, 2002. KARLÍK, K., NEKULA, M., RUSÍNOVÁ, Z. (eds.). Příruční mluvnice češtiny. Praha: NLN, 2012. ZEMAN, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008.

Požadavky

Účast ve výuce;plnění průběžně zadávaných úkolů;studium odborné literatury;nácvik praktických mluvních dovedností;příprava na závěrečný písemný test;individuální konzultace dle potřeb studenta (včetně e-mailového kontaktu s vyučující).Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Zkouška se skládá ze dvou částí - písemné a ústní. Písemná část obsahuje tyto čtyři úkoly:1. Následující text rozčleňte na větné (promluvové) úseky (kóla) a vyznačte větné přízvuky.2. Uvedené výrazy přepište fonetickou transkripcí.3. Určete, zda fonetický přepis následujících výrazů zachycuje spisovnou, nebo nespisovnou výslovnost, a pojmenujte zachycené výslovnostní jevy.4. Klasifikujte hlásky v uvedeném slově.Ústní část zkoušky prověřuje odpovědi na otázky vyplývající z témat přednášek (viz Okruhy). Okruhy ke zkoušce: 1. Fonetika jako vědecká disciplína, dělení fonetiky.2. Dýchací ústrojí, fyziologie dýchání.3. Hlasové ústrojí, tvoření hlasu, hygiena a poruchy hlasu.4. Artikulační ústrojí, vady výslovnosti.5. Sluchové ústrojí, zvuk a řečový signál.6. České vokály, jejich tvoření a klasifikace.7. České konsonanty, jejich tvoření a klasifikace.8. Poměr fonetiky a fonologie, základní fonologické pojmy.9. Ortoepie, ortoepická norma.10. Výslovnost českých vokálů a jejich spojení.11. Výslovnost souhláskových skupin, asimilace.12. Výslovnost slov cizího původu v češtině.13. Zvukové prostředky souvislé řeči (členění řeči).14. Modulace, druhy modulace.15. Vývoj řeči, poruchy řeči.Hodnocení studenta:- účast ve výuce, plnění průběžně zadávaných úkolů (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (10 bodů)- zkouška (80 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100-91 bodů výborně 90-71 bodů velmi dobře70-51 bodů dobře50-0 bodů nevyhověl

Garant

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.