Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková stránka českého jazyka (KCD / 33UCJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 33UCJ - Zvuková stránka českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Úvod, komunikace mluvená a psaná, dělení fonetiky.2. Fyziologie mluvení a slyšení.3. České hlásky - jejich tvoření, klasifikace a systém.4. Spisovná výslovnost slov domácích a přejatých.5. Zvukové prostředky souvislé řeči.6. Vývoj řeči, poruchy řeči.Témata seminářů:1. Vztah zvukové a grafické realizace mluvené komunikace.2. Fonetická transkripce.3. Fyziologie mluvení a slyšení, metody a přístroje.4. Asimilace ve výslovnosti, hláskové alternace.5. Zvukové a optické prostředky souvislé řeči.6. Fonologie a její aplikace v českém jazyce.+ Procvičení látky z přednášek a seminářů na cvičných textech.

Literatura

HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha, 1995. HUBÁČEK, J.- JANDOVÁ, E.- SVOBODOVÁ, J. Čeština pro učitele. Opava, 1998. KRČMOVÁ, M. Fonetika a fonologie českého jazyka. Praha : SPN, 1984. PALKOVÁ, Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha, 1994. Kol. autorů. Mluvnice češtiny 1. Praha, 1986. HUBÁČEK, J. O zvukové stránce českého jazyka. Ostrava, 1976. KAVKA, S. Fonetika a fonologie. Ostrava, 1994.

Požadavky

Ústní forma zkoušení, odpovědi na otázky vyplývající z témat přednášek.

Garant

prof. PhDr. Jana Svobodová, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.