Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy českého tvarosloví (KCD / 3RARO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RARO - Základy českého tvarosloví, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Posluchači jsou seznámeni s moderními přístupy k popisu morfologické roviny současné češtiny. Fakta jsou vykládána jako systém funkčních výrazových jednotek, jejichž variabilita umožňuje modifikovat mluvené a psané komunikáty s ohledem na situaci. Je zdůrazňována souvztažnost s jevy dalších jazykových rovin. Výuka je přizpůsobena i tomu, že student má být odborně vybaven k práci s žáky ve věku, kdy je jejich jazyková a řečová kompetence nehotová, tedy velmi tvárná. Součástí výuky jsou i vybrané jevy morfologického a lexikálního pravopisu.Témata přednášek:1. Tvarosloví v systému lingvistických disciplín, základní pojmy.2. Členění slovního tvaru.3. Mluvnické kategorie vyššího řádu, slovnědruhové transpozice.4. Mluvnické kategorie nižšího řádu - jmenné. Vybraná témata z formální morfologie jmen.5. Mluvnické kategorie slovesné (souvislost s komunikačními kompetencemi). Vybraná témata z formální morfologie sloves.6. Neohebné slovní druhy. Podíl synsémantik na tvorbě výpovědi.7. Vývojové tendence v českém tvarosloví.V seminářích je procvičován okruh poznatků podaných v přednášce. Důraz je položen na:- pochopení funkčnosti tvarů a jejich variant;- zafixování komplikovaných jevů;- pochopení kolísání tvarů jako projevu vývoje;- upevnění vybraných jevů morfologického a lexikálního pravopisu;- pojetí základních témat se zřetelem k aktuální situaci výuky českého jazyka na ZŠ.

Získané způsobilosti

Student získá - ucelené znalosti o aktuální formální a funkční morfologii češtiny;- kompetenci chápat poznatky o formální a funkční morfologii jako prostředku k účinné komunikaci;- kompetenci využívat k doplňování znalostí o jazyce tištěné i elektronické odborné zdroje včetně ČNK;- schopnost komunikovat o tvarosloví náležitým metajazykem;- schopnost vidět morfologické jevy v komunikátu ve vztahu k vývojovým tendencím a ve vztahu k ostatním jazykovým rovinám.

Literatura

HAVRÁNEK, B. - JEDLIČKA, A. Česká mluvnice. Praha: SPN, 1982. Hubáček, J., Jandová, E., Svobodová, D., Svobodová, J. Čeština pro učitele. Opava, 2010. KOL. AUTORŮ. Mluvnice češtiny 2. Praha: Academia, 1986. Pravidla českého pravopisu. Praha: Academia, 1993. HÖFLEROVÁ, E. Průvodce tvaroslovím současné češtiny. Odry: Vade Mecum Bohemiae, 2010. KOL. AUTORŮ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2004. ČECHOVÁ, M. Čeština - řeč a jazyk. SPN, 2011. ISBN 978-80-7235-413-9.BRABCOVÁ, R. Čeština našich dní. Praha: Jinan, 1996. KARLÍK, P. - NEKULA, M. - PLESKALOVÁ, J (eds.). Encyklopedický slovník češtiny. Praha : Lidové noviny, 2002. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 1995.

Požadavky

Požadavky na studenta:studium základní literatury a vybraných titulů z literatury rozšiřující;schopnost samostatné práce s lingvistickými časopisy a elektronickými zdroji;účast v seminářích - aktivita při aplikaci poznatků v práci s texty.Bodové hodnocení:1) aktivní účast na semináři - 0 - 20 bodů2) zkouška - 0 - 80 bodůV součtu jsou studenti hodnoceni: 100 - 90 bodů výborně 89 - 70 bodů velmi dobře 69 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhovělIndividuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Höflerová, Ph.D.