Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj českého jazyka (KCD / 3RCJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RCJA - Vývoj českého jazyka, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je realizován formou přednášky a semináře. V přednáškách bude podán nástin vývoje českého jazyka od období předhistorického přes charakteristiku významných etap vývoje češtiny do doby národního obrození (s reflexemi k současnému jazyku spisovnému i nářečím a také možnostem využití poznatků v rámci výuky českého jazyka na ZŠ). V semináři student uplatní teoretické znalosti z přednášek a samostudia při analýzách vybraných stč. textů (porozumění textu, jeho převedení do současné češtiny, jazykový rozbor; schopnost vysvětlit některé hláskové nebo morfologické jevy současného jazyka historickým vývojem).Témata přednášek:1. Charakteristika předhistorického vývoje, praslovanština, pračeština. Cyrilometodějská mise, staroslověnština.2. Počátky existence českého jazyka. Hláskový vývoj. Pravopisné systémy.3. Čeština 14. století. Morfologický vývoj - stč. deklinace.4. Čeština doby husitské. Morfologický vývoj - stč. konjugace.5. Humanistická čeština. Pobělohorské období.6. Národní obrození.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vývojem jazyka, bude se orientovat v periodizaci vývoje češtiny, získá schopnost číst a překládat vybrané staročeské texty a sledovat v nich zásadní vývojové změny.Student získá teoretické znalosti a bude schopen je aplikovat při práci s textem.Student bude rozvíjet zvláště komunikativní kompetence, kompetence k učení, k řešení problémů.

Literatura

LAMPRECHT, A.-ŠLOSAR, D.-BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha : SPN, 1986. ŠLOSAR, D. - VEČERKA, R. a kol. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Brno: Host, 2009. PLESKALOVÁ, J. Stará čeština pro nefilology. Brno: MU, 2001. CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, 1985. PORÁK, J. Chrestomatie k vývoji českého jazyka. Praha: SPN, 1979. VEČERKA, R. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny (skriptum). Brno, 1998. KOMÁREK, M. - BLÁHA, O. ed. Dějiny českého jazyka. vyd. 1. Brno: Host, 2012. ISBN 978-80-7294-591-7.DAVIDOVÁ, D. Historická mluvnice a dialektologie. Ostrava: PdF, 1986. VEČERKA, R. Jazyky v komparaci 2. Charakteristiky současných slovanských jazyků v historickém kontextu. Praha: Euroslavica, 2009. BĚLIČ, J. - KAMIŠ, A. - KUČERA, K. Malý staročeský slovník. Praha: SPN, 1978.

Požadavky

Předpokládá se průběžná teoretická a praktická příprava studentů na semináře (rozbory zadaných stč. textů). Podmínkou k vykonání zkoušky je vypracování seminární práce, jejímž obsahem je jazykový rozbor úryvku libovolné stč. památky (nejlépe ze 14. století). Zkouška se skládá ze dvou částí - písemné a ústní; v písemné části student odpoví na teoretické otázky vyplývající z témat přednášek a určí gramatické kategorie podstatných jmen a sloves v krátkém úryvku stč. textu; náplní ústní zkoušky je jednak hodnocení písemné části a případné doplňující teoretické otázky, jednak hodnocení studentovy seminární práce. Okruhy ke zkoušce:1. Periodizace vývoje českého jazyka. 2. Charakteristika předhistorického vývoje. Praslovanština, pračeština. Základní znaky (hláskové jevy) vydělující západoslovanské jazyky z praslovanštiny a prvky, kterými se čeština v době pračeské odlišila od ostatních slovanských jazyků.3. Staroslověnština, cyrilometodějská mise.4. Vývoj českého hláskosloví (do 10. stol., 10.-14. stol., po 14. stol.).5. Staročeská deklinace (jmenná, zájmenná, složená). Vokalické a konsonantické deklinační typy substantiv; kmenový a rodový princip. Jmenné gramatické kategorie.6. Staročeská konjugace. Slovesné gramatické kategorie; systém časů ve staré češtině. Stč. konjugační typy - slovesa atematická, tematická - rozdělení do tříd podle prézentního kmene.7. České pravopisné systémy.8. Počátky existence českého jazyka ("přípravné" 12.-13. století).9. Čeština 14. století.10. Čeština doby husitské.11. Humanistická čeština. 12. Pobělohorské období (čeština doby barokní).13. Národní obrození (kodifikace spisovného jazyka).Hodnocení studenta:- účast ve výuce, plnění průběžně zadávaných úkolů (10 bodů)- samostatná práce s odbornými zdroji (10 bodů)- písemná analýza staročeského textu (30 bodů)- zkouška (50 bodů)V součtu jsou studenti hodnoceni: 100-91 bodů výborně 90-71 bodů velmi dobře 70-51 bodů dobře 50- 0 bodů nevyhověl

Garant

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.