Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje české literatury 1 (KCD / 3RCL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RCL1 - Kapitoly z vývoje české literatury 1, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní vhled do vývoje literatury v první polovině 19. století. Posluchači získají povědomí o průběhu národního obrození a naplňování jeho cílů. Seznamují se se základními vývojovými tendencemi od klasicismu přes preromantismus a romantismus k počátkům realistické tvorby. V seminářích se zaměří na praktické aplikace teoretických, metodologických a literárněhistorických znalostí při analýze a interpretaci vybraných literárních děl.Přednášky:1. Úvod do studia literatury. Významné osobnosti české literární vědy, zásadní díla (od Dobrovského k dnešku). Zásady práce s odbornou literaturou.2. Historický kontext - významné události světových a českých dějin 18. a 19. století, filozofické a umělecké směry daného období.3. Počátky českého národního obrození, periodizace, počátky českého novodobého písemnictví (V. Thám, A. J. Puchmajer). Počátky jazykovědy a literární vědy (J. Dobrovský a J. Jungmann).4. Vývoj divadla a dramatické tvorby. V. K. Klicpera, J. K. Tyl a jejich pokračovatelé.5. Vývoj poezie v první polovině 19. století. Od rukopisných padělků, od tvorby Čelakovského a Kollára k stěžejním dílům, odosobňující a subjektivizující linie českého romantismu v tvorbě Erbena a Máchy, společenské satiry Havlíčka Borovského. Od ideálů slovanské vzájemnosti k individuální výpovědi tvůrce6. Rozvoj prózy v první polovině 19. století (J. Linda, V. K. Klicpera, F. J. Rubeš, M. D. Rettigová, B. Němcová).Semináře:1. Práce s odbornou literaturou, zásady pro zpracování seminární práce, etické normy odborné práce, citace, parafráze.2. Interpretace ukázek z almanachu Básně v řeči vázané a Sebrání básní a zpěvů. Realizace programu národní vědy a literatury, Jungmannovo O jazyce českém rozmlouvání první.3. Idea slovanské vzájemnosti v Čelakovského Ohlasech, Kollárova Slávy dcera (návaznost na literární tvorbu druhé poloviny 19. století, např. Čechova Slávie).4. Význam Máchova Máje v české literatuře, interpretace díla, umělecké polemiky s Májem - Erbenovo Záhořovo lože, Tylův Rozervanec.5. Babička B. Němcové, Němcová epistolografka.6. Dramatická tvorba - interpretace Klicperovy Veselohry na mostě a vybrané Tylovy báchorky.

Získané způsobilosti

Student bude schopen literárněhistorické orientace ve vývoji literatury první poloviny 19. století, seznámí se se specifiky literární tvorby daného období, s nosnými žánry, autory a stěžejními díly, bude schopen hodnotit významná díla a vzájemně je srovnávat.

Literatura

HAMAN, A. Česká literatura 19. století. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2002. HAMAN, A. Česká literatura 19. století a evropský kontext. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 1999. HAMAN, A. Trvání v proměně. Praha: ARSCI, 2007. HRTÁNEK,P. Antologie textů k dějinám české literární kritiky (XIX. století). Ostrava: FF OU, 2008. LEHÁR, J. - A. STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátku k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1998. JANÁČKOVÁ, J. Česká literatura 19. století. Praha: Scientia, 1994. POLÁK, J. Česká literatura 19. století. Praha: SPN, 1990. VODIČKA, F. (ed.). Dějiny české literatury II - Literatura národního obrození. Red. F. Vodička. Praha: Academia, 1960. PAPOUŠEK, V. - TUREČEK, D. Hledání literárních dějin. Praha, 2005. TUREČEK,D.- URVÁLKOVÁ, Z. Mezi texty a metodami. Praha: PERIPLUM, 2005. JANÁČKOVÁ, J. Stoletou alejí. O české próze minulého věku. Praha: ČS, 1985.

Požadavky

Požadavky: aktivní účast ve výuce; průběžná četba studijní literatury k přednášené látce; zpracování seminární práce; četba beletristických titulů (20); samostudium, znalostní test; možná konzultace a e-mailový kontakt s vyučujícím.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 50znalostní test: 30 bodů100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Gejgušová, Ph.D.