Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z vývoje české literatury 3 (KCD / 3RCL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCD / 3RCL3 - Kapitoly z vývoje české literatury 3, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky se zabývají situací v české literatuře a kultuře první poloviny 20. století, pozornost je soustředěna na proměnu estetiky a poetiky v básnické tvorbě v letech 1890 - 1945. Zvolené tematické okruhy se přednášejí problémově, reflektují se v nich projevy literárního života a dobové odborné přijetí významných literárních děl. Pozornost je soustředěna na proměny lyrického subjektu v dekadentně-symbolistní poetice a v poezii tzv. generace buřičů, na projevy expresionismu v poezii a próze, analyzuje se koncept tvůrců proletářského umění, poetistů, surrealistů a tvůrců poezie "nahého člověka". Témata přednášek poskytují studentům historické a kritické východisko k paralelním interpretačním seminářům.Semináře se soustředí na genezi poetiky nejvýznamnějších tvůrčích osobností 1. pol. 20. století, jsou sondou do dílčích problémů poezie. Při interpretaci konkrétních textů je systematicky využívána metodologie literární teorie, historie a kritiky. Posluchači si ověřují schopnost výběru, třídění a hodnocení nejdůležitějších informací a jejich perspektivní uplatnění ve výukovém procesu. Seminář chronologicky navazuje na dva předchozí interpretační semináře z 1. ročníku, literárněhistorický a literárněkritický rámec nabízí studentům přednáška.1. Symbolismus Otokara Březiny2. Lyrika Františka Gellnera3. Tektonika Slezských písní Petra Bezruče, sebeprojekce - jeden ze základních znaků sbírky4. Klíčové motivy v díle Jaroslava Seiferta5. Vývoj poetiky Vítězslava Nezvala6. Protichůdci válečné generace: Jiří Orten a Ivan Blatný

Získané způsobilosti

Student získá potřebnou orientaci v literárním kontextu let 1890 až 1945, znalost nosných a klíčových uměleckých směrů, skupin a uměleckých programů, seznámí se s básnickou a dramatickou tvorbou daného období, osvojí si poetiku stěžejních autorů, získá čtenářskou zkušenost s tvorbou dané doby.Dále posílí dovednost psát seminární práci na zadané téma, schopnost využívat terminologie literární teorie,schopnost analýzy a interpretace básnického textu z daného období (s přihlédnutím ke školní četbě určené žákům ZŠ).Student bude dále rozvíjet interpretační, komunikační a interakční kompetence.

Literatura

KOL. AUTORŮ. Česká literatura na předělu století. Jinočany: H+H, 2001. LEHÁR, J. - STICH, A. - JANÁČKOVÁ, J. - HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidových novin, 1998. KOL. AUTORŮ. Dějiny české literatury IV. Praha: Victoria Publishing, 1995. JEŘÁBEK, D. Česká literatura od konce národního obrození do roku 1918. Brno: MU, 1999. MOLDANOVÁ, D. Česká literatura v období modernismu. Ústí nad Labem: UJEP, 1996. HRUBÝ, P. Osudné iluze, čeští spisovatelé a komunismus. Rychnov nad Kněžnou, 2000. KOLEKTIV AUTORŮ. Poetika české meziválečné literatury. Praha, 1987. NOVÁK, A.; NOVÁK, J. Přehledné dějiny literatury české od nejstarších dob až po naše dny. Brno: Atlantis, 1995. KOLEKTIV AUTORŮ. Studie o české próze na přelomu století. Ústí nad Labem, 1993.

Požadavky

Podmínky zápočtu:1. seminární práce; 2. aktivita v seminářích;3. reprezentativní četba;4. zápočtový test.Doporučení: Studentům se během akademického roku doporučuje navštívit divadelní představení a další kulturní akce, které se svými tématy vztahují k literatuře studovaného období. U zkoušky bude též hodnocen vztah studenta ke kulturnímu životu nejen na Ostravsku.Individuální postup samostudiem je možný v odůvodněných případech (zvl. u mobilit Erasmus) na základě včasné domluvy s vyučujícím.Bodové hodnocení:Aktivní účast na semináři na základě průběžné četby a samostudia: 20 bodůzpracování seminární práce: 50znalostní test: 30 bodů100 - 60 bodů splnil 59 - 0 nesplnil

Garant

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Radomil Novák, Ph.D.